Friday, December 10, 2010

In the world of property investment.. everything is negotiable.

KLIK SINI -------->> SEMINAR HARTAWAN HARTANAH

Hujung tahun sangat lah busy. Semua orang tengah sibuk dengan plan untuk budget tahun depan.

Oh, dah masuk tahun baru Hijrah. So, kena review segala matlamat yang telah ditetapkan tahun lepas.

Matlamat yang lepas ada yang tercapai ada yang tak tercapai.

Ya, aku ada matlamat baru. Ini pun setelah menghadiri seminar yang diadakan oleh tuanbri bulan lepas.

Bercakap mengenai seminar tu, aku memang galakkan untuk pergi belajar. Learn from the best! =)). Dari RM10 dapat buat ribu ribu. Takkan taknak kot? (bukan iklan MLM)

Kalau dapat angkat 2 bijik rumah bulan ni, memang dah cantik la.

Kena paksa tengok 45 bijik rumah dalam masa 3 minggu memang penat.

Tapi sekali dah cuba, memang terus gian gian. Boleh gigil satu badan kalau tak dapat tengok rumah minggu tu. (Tak tipu!) Dapat pulak geng yang memang syok, sporting dan gila-gila! Heh.

Kalau boleh, hari-hari nak pergi tengok rumah. Beli atau tak itu lain kira.

Dan paling best dapat jumpa macam-macam jenis orang. Dari agen hinggalah ke owner. Dan boleh beza bila deal dengan agen melayu dan agen chinese.

Cakap pasal agen rumah, aku nak cerita pasal satu agen ni. Chinese, dah tua, 60-an.

First time jumpa, dia pakai seluar pendek dan bawak buku 555 juga envelope yang ada bertulis harga diluarnya. Aku rasa tu harga rumah. Banyak jugak envelope dia pegang, bermaksud sebagai agen, banyak lah rumah yang dia nak jual. Semua kat satu kawasan - Vista Impiana, bukit serdang.

Geng kami memang dah belajar cara nak nego untuk dapatkan harga terbaik. Tapi, bila dia tunjuk rumah pertama nak jual, semua jadi tergamam. Takda cacat langsung. Fully furnished, mesin basuh dan peti ais baru beli (plastik pun tak buang lagi).
Rumah tu dah macam homestay. Lengkap serba serbi.

Shauqi cuba jugak kondem syiling kat dapur yang terbuka, tapi dia boleh jawab tak habis buat lagi rumah tu, siap tunjuk tangga construction kat tepi pintu.

Memang otai.

Uncle tu sangat busy sebab setiap masa jawab telefon dan ada amoi-amoi yang ikut dia nak tengok rumah jugak.

Masuk untuk tengok rumah kedua, baru dia cakap, dia memang orang bisnes, ada kilang dan 2 bijik kuda berharga RM80k seekor. Memang main kuda pakcik ni. Patutla setiap masa busy menjawab telefon.

Dia selamba je nasihat kami, "Lu kalau mau kaya bukan esok, bukan taun depan, tapi lagi seploh taun.."

Kata-kata pedas tu memang aku ingat sampai bila-bila. Sebab memang 'orang kita' selalu nak kaya cepat, hari ini melabur, esok dah nak kaya, pakai BMW, pakai Alphard. Aku tau, sebab aku pernah berada dalam kelompok tu.

Yang paling best, bila kami mintak nak jadi anak murid dia, dia kata "Okey! Lu pergi daftar sebagai agen dulu. Kalau tada lesen, tak boleh".

Memang tak lokek ilmu pakcik ni.

Seronok sebenarnya bila pergi tengok rumah satu geng macam ni. Dan paling best, kami tak pernah tanya, kau pakai kereta apa. Tapi, kami tanya, kau dah ada berapa bijik rumah.
Sebab, geng aku semua tau, rumah adalah aset sedangkan kereta adalah liabiliti.

Jadi, jumlah aset menggambarkan orang tu kaya atau tak. Secara tak langsung lah. Kalau nak detail tak dapat lah. Heh.

Kalau ada yang nak rasa macam mana kami rasa, seronok, bermain kira-kira dengan duit dan mempunyai matlamat yang sama (nak cepat bersara dan bina aset banyak-banyak), boleh lah daftar untuk masuk kelas, RM10 saja.





Kalau ada yang tanya aku macam mana caranya, aku takkan cakap. Bukan sebab aku sombong atau dah besar kepala, tapi aku tau, cara macam tu takkan kemana.

Sebab, aku pun seperti itu satu ketika dulu. Taknak pergi kelas, alasannya takda masa, mahal dan macam-macam lagi. Memang ada yang ajar aku sikit-sikit, tapi confidence level aku low, sebab aku tak dapat gambaran keseluruhan dan tak rasa sendiri.

Bila dapat assignment macam kena tengok 45 bijik rumah dalam masa 3 minggu (kalau tak, kena denda!), baru aku rasa macam mana perasaannya berurusan dengan agen atau owner sendiri dan baru aku tau macam-macam trick.

In the world of property investment.. everything is negotiable.

Apa yang tak boleh nak dinegotiate ialah..

sikap malas berusaha.



ps : doakan aku close satu rumah sebelum hujung taun ni ya. Read more "In the world of property investment.. everything is negotiable...."

Thursday, December 02, 2010

a note for you

Tak payah minyak wangi mahal-mahal atau emas berselirat dari hujung rambut sampai hujung kaki.

A simple thing can makes me smile.

Such as :




Thanks dear for the cute mug!


Best regards,
Isteri solehah lagi mithali. Read more "a note for you..."

Wednesday, December 01, 2010

Second Rules : ALM

Cerita 1 :

Satu malam yang sejuk, sedang kau tengah menonton buletin utama, telefon genggam, eh telefon bimbit, eh henset la senang cerita, berbunyi-bunyi sambil bergetar-getar.

Kau angkat dan bagi salam.

Oh, kawan kau rupanya.

Setelah seminit dua bebasi-basi, dia mula masuk kepada topik utama.

Kawan kau : Beb, aku nak pinjam duit. Dalam seribu. Bini aku sakit, anak aku menangis dah 2 hari tak minum susu, nanti bulan depan gaji aku bayar. Ok tak?

Kau : ______________________ (sila isi tempat kosong)

Cerita 2 :

Satu petang sebelum pulang dari kerja, kawan sepejabat kau ajak minum di gerai mamak berhampiran pejabat.

Setelah berbasi-basi, dia terus masuk ke point utama.

Kawan kau : Ko ada dalam seratus dua tak? Minggu depan aku bayar.

Kau : ______________________ (sila isi tempat kosong)

.....................................................................................................................................

Second rule of money : Alms

Susah kan kalau berada dalam situasi macam tu. Tambah lagi duit yang kita ada cukup-cukup makan untuk tekak kita.

Aku pun pernah berada dalam situasi macam tu. Tapi, ingat balik the first rule of money. Jadi tak boleh emosi.

Kalau tiada seribu, seratus pun dah cukup. Dan, anggap ia sebagai sedekah. Kalau dia nak bayar, itu rezeki kau.

Kalau kau sendiri anggap ia hutang, kau akan jadi emosi bila dia tak bayar-bayar. Walaupun hutangnya pada kau 10 sen je. Betul kan?

Aku ni pandai cakap je, susah jugak nak buat sebenarnya. Tapi, percayalah, rezeki kau akan bertambah jika kau amalkan benda ni.


Sebab tu aku selalu bangkang bila orang kata "Orang kaya orang kedekut". Sebab orang kaya memang amalkan alms ni.




Dia kaya sebab dia banyak sedekah.



















ps : habislah lepas ni ramai la orang datang kat aku nak pinjam duit. haha. Read more "Second Rules : ALM..."

Friday, November 26, 2010

Kau judge orang, orang akan judge kau satu hari nanti.

Aku pernah berada dalam kelompok easy-easy-judge-people.

Kelompok ni anggap diri mereka perfect, islamika, semua orang jahat kecuali diri mereka.

Dulu aku pernah cakap aku tak faham kenapa orang itu dan orang ini berperangai macam bukan orang Islam.

Sampai satu tahap aku sendiri terkena judge - hanya kerana aku sorang pakai seluar jeans sedangkan kelompok itu semua pakai baju kurung dan tudung labuh bagai.

Jadi aku keluar dari kelompok itu dan kenal dunia yang lain dari dunia aku sebelum ini.

Tapi tak bererti tiba-tiba aku tinggalkan tudung dan sembahyang, ya!

Tuhan uji aku dengan banyak perkara.

Baju aku pernah basah sebab kena jirus dengan kilkenny (betul ke aku eja ni). Memang aku marah. Tapi aku diam sebab yang jirus tu one of my chinese friend yang mabuk tak hengat.
Dan ya, dia bukan Islam.

Kawan aku pernah muntah dalam kereta dia yang aku drive sebab mabuk teruk. Aku diam sebab itu kereta dia. Bau jangan cerita la. Muka cantik, muntah tetap busuk.
Dan ya, dia bukan Islam.

Aku pernah duduk dalam non-halal restaurant, tengok je orang sebelah aku makan kerbau pendek. Itu masa-masa mula kerja, aku tak tau macam mana nak cakap "Taknak ikut pegi lunch makan babi" pada boss aku sendiri.

Aku paling menyampah kalau ada yang look down pada perempuan yang smoking. Seolah-olah aku-tak-merokok-jadi-aku-suci.

Yes, aku memang tak suka orang merokok. Tapi aku tak pernah pandang serong pada perempuan yang merokok. Sebab, lelaki pun merokok. Jadi apa bezanya? Kalau perempuan merokok tu jalang, lelaki yang merokok pun jalang jugak. Kan?
Tak payah beria-ria kutuk perempuan merokok kalau laki kau sendiri merokok.

Dulu masa zaman belajar-belajar, aku selalu fikir orang malas dan selekeh tapi dapat result bagus ada bela toyol.
Gila su'u dzon. Tambah lagi orang keliling cerita macam-macam.
Sekarang dia dapat kerja lagi bagus dari aku sendiri. Rasa macam kena penampar jepun.

Sebab tu aku selalu cakap sekarang, jangan judge orang sesuka hati. Walau kau solat 5 waktu tak tinggal, pergi usrah tak pernah missed, baca al-quran 5 waktu sehari, al-mulk dan mathurat tak pernah tinggal, kau tetap tak ada hak untuk judge orang.

Hanya Allah sahaja yang berhak judge hambanya. Dan Allah itu maha adil.

Kalau orang tu buat salah, kau hanya boleh buat apa yang mampu. Kalau iman kau gila lemah (macam aku), doakan saja orang itu mendapat hidayah. Dan kalau kau ada kuasa pemerintah, buat la apa yang patut. Lelaki yang tak pergi sembahyang jumaat dihukum pakai skirt dan diarak atas kereta lepas tu pusing satu bandar, misalnya.

Kalau tak boleh, do not judge. Kau judge orang, orang akan judge kau satu hari nanti.

Percayalah. Read more "Kau judge orang, orang akan judge kau satu hari nanti...."

Tuesday, November 23, 2010

pengalaman saya pergi pregnancy check up

Bosan.

Kali pertama checkup aku dah rasa nak bunuh diri.
Nak bukak buku pun kena tunggu 2 jam, padahal aku boleh tulis je maklumat atas buku tu sendiri-sendiri.

Aku tak nak komplen banyak-banyak, sebab aku tau perkhidmatan kesihatan di Malaysia boleh kata baik. Kalau kau nak bandingkan dengan negara-negara jiran Malaysia-lah.

Aku jadi menyampah sebab macam-macam la nurse tu suruh aku buat.

Kali kedua check up, HB aku jatuh dah dekat-dekat nak 10.0 gitu. Ala biasalah, first trimester kan memang macam tu, pening-pening, penat-penat, lagi tak selera nak makan.

So aku kena makan iron tablet 2 biji sehari pulak. Gila sembelit! Mau duduk berejam-rejam dalam tandas.
Berat badan pun flat, tak naik-naik. Macam aku cakap la, mana ada selera nak makan. Tu pun nurse tu bebel-bebel suruh makan.

checkup kali ketiga.

Kandungan aku dah masuk 5 bulan.
HB drop lagi ke 10.0. Tepat-tepat 10.0. Fuhh, penat aku makan iron sampai sembelit-sembelit, HB tak naik jugak.
Aku rasa mungkin penat sangat kot sebab 2 hari sebelum tu kenduri kahwin kakak aku. Aku kan orang kuat. Kononnya. Bila aku cakap macam tu, nurse tu terus kata, "Dan dan cover baik punya!"

Berat badan naik pulak 4kg. Gila! Tapi aku memang dah boleh agak sebab aku makan tak hengat dunia punya. Ni semua nurse tu punya pasal la. Kalau dia tak bebel suruh aku makan haritu, berat aku mesti naik sikit je. Ni gelabah punya pasal la ni!

Tak pasal-pasal aku kena check BP every Thursday. Nurse tu macam biasa la. Bebel lagi. Apa yang dirisaukan sangat aku pun tak faham.

Tapi aku agak teruja sebab dapat dengar heartbeat baby!
Wuhuuuu~ Laju betul 150 perminit tak silap aku.
Bunyi macam kuda tengah berlari-lari dalam acara lumba kuda! Heh.

Ala, sebenarnya nurse tu tau aku bengang sebab dia asyik bebel, tu yang sibuk-sibuk suruh aku dengar heartbeat baby pakai alat yang aku tak tau nama apa ntah.

SO next check checkup harap-harap ok la. BP ok, HB ok, berat pun kalau nak naik, sikit je.

Tapi yela kan, macam mana la aku nak measure apa yang aku makan supaya every month naik setengah kilo je. Ceh!

Penat dah aku dengar orang bebel ni. Baby duk menendang je masa nurse tu tengah bebel. Aku rasa dia pun menyampah! Read more "pengalaman saya pergi pregnancy check up..."

Monday, November 22, 2010

Mempromosikan dosa sebagai sesuatu yang seronok, indah dan menguntungkan.



Empat Virus Dosa Di Hati Manusia

1. Rasa Bersalah Dengan Dosa

Apabila pertama kali membuat dosa, hatinya diulit kesalan yang amat sangat dan diburu rasa bersalah. Jiwanya resah kerana telah melakukan sesuatu yang menentang fitrah semulajadi manusia yang pada fitrahnya amat suka melakukan kebaikan.

2. Rasa Biasa Dengan Dosa

Rasa berdosanya tidak kekal lama apabila dosa yang sama diulang buat kali kedua, ketiga dan seterusnya. Rasa bersalah tidak datang lagi pada tahap ini. Ia hilang sedikit demi sedikit.

3. Rasa Seronok Dengan Dosa

Pada tahap ini, manusia sentiasa mengintai peluang untuk melakukan dosa. Diri dan hati seronok dan rasa indah dengan dosa. Tiada lagi rasa bersalah.

4. Jadi Pembela Kepada Dosa

Nafsunya tidak pernah puas dan kehendaknya tidak terbatas. Diri dan hatinya begitu seronok melakukan dosa dan keseronokkan melakukan dosa itu menjadikannya pembela dan pejuang dosa yang dilakukannya. Tahap ini adalah kronik. Mempromosikan dosa sebagai sesuatu yang seronok, indah dan menguntungkan.

Awas, hati yang sakit lama-kelamaan akan menjadi buta.

Allah berfirman yang bermaksud, “Dan sesiapa di dunia ini buta hatinya, maka di akhirat nanti juga akan buta, dan lebih sesat lagi jalannya.” (Surah al-Isra’ 17:72)

Hati kita dijangkiti virus yang mana? Read more "Mempromosikan dosa sebagai sesuatu yang seronok, indah dan menguntungkan...."

Thursday, November 18, 2010

when it comes into money, dont be emotional

Sejak 3 tahun lepas, aku bergelar 'pekerja' bukan lagi pelajar.

Banyak yang aku belajar dalam tempoh itu.
Banyak rumah sewa aku dah duduk.
Banyak ragam manusia yang aku dah jumpa.

Ya, walau baru 3 tahun aku tinggal dalam dunia sebenar, dengan gaji sebenar, bukan dunia beli henset pakai duit ptptn.

Dalam 3 tahun tu jugak, aku sedar satu benda.

Aku sangat sensitif bila pasal duit.

Kalau tak, takkan aku lompat kerja 3 kali untuk gaji yang lebih lumayan.

Aku selalu risau pasal duit dan cara aku manage duit aku.

Masa mula-mula aku dapat kerja kerajaan, aku risau bangat sebab duit tak cukup, gaji aku down to 70% daripada gaji swasta aku. Betul ke tak cukup?

Dan, 3 bulan aku takde gaji. Mantap tak?

2-3 minggu lepas, aku sempat hadir satu seminar 3 hari di Cheras. Dan sempat bertemu dengan seorang jutawan yang dijemput untuk seminar tersebut.

Beliau beritahu kami peserta seminar :

"There are 3 rules when it comes into money. The first is, money is money, dont be emotional"


Oh, aku tersentak sekejap. Betul, aku tak boleh jadi emosi bila bab duit. Duit sekadar kertas. Jangan hilang kawan sebab duit.

Tapi manusia memang selalu emosi bila bab duit. Sebab tu senang terjerat dengan skim cepat kaya. Emosi lebih memainkan peranan daripada akal.

Rezeki itu sendiri datang dari Allah. Allah boleh tarik bila-bila Dia nak. Dan rezeki itu macam-macam jenis.

Macam aku dapat sekarang. Rezeki anak.

Masa aku menunggu untuk rezeki ni, orang selalu cakap dengan aku, doa banyak-banyak. Tapi, aku percaya, macam mana banyak pun kita doa kalau tak usaha tak boleh juga.

Magnet Rezeki dengan Solat Dhuha

Jadi, aku usaha. Pertama, aku cuba istiqomah balik untuk solat Dhuha. Alah, 2 rakaat je pun, itu pun nak berkira.

Mula-mula memang susah. Bukan susah apa, aku selalu terlupa. Dah masuk zohor baru aku teringat.

Kemudian, seminggu 3-4 kali berjaya.

Sekarang seminggu dapat 6 kali, pernah juga 7 kali. Kadang-kadang tak boleh elak sebab meeting dari pukul 9 pagi sampai 1 tgh hari.

Kemudian, aku pergi berurut. Kalau nak nombor telefon makcik tu, boleh tinggalkan komen dan alamat email.

Baru sebulan aku amalkan, terus dapat berita gembira.

Ajaib kan?

Dan aku dah tak jadi emosi lagi pasal duit. Sebab aku yakin akan janji Allah. Yakin sebetul-betulnya (bukan kat mulut je tapi kat hati risau kemain).

Rules ke-2 dan ke-3 aku cuba ulas dalam entri berikutnya.


Salam Aidiladha untuk semua! Read more "when it comes into money, dont be emotional..."

Wednesday, November 17, 2010

perempuan pun minat bola.

Sewaktu Iran lawan Malaysia tempoh hari, aku dan kawan sepejabat sempat curi-curi tengok di ofis. Atau bukan curi-curi tengok, tapi tengok betul-betul (duduk atas sofa empuk depan tv 42 inci bukanlah curi-curi namanya).

Aku tau memang Malaysia akan kalah walaupun aku mengharapkan seri 0-0 memandangkan Malaysia bermain tanpa penyerang dan pertahanan yang agak mantap.
Iran tendang macam nak pecah bola tapi haram tak gol. Keeper bermain cemerlang.

Sedang aku komen itu ini dengan kawan aku tu, pegawai yang sebilik dengan aku lalu depan TV dan sound direct,

"Patutla anak asyik menendang je, mak nye minat bola"

Mungkin betul. Jika betul pun bagus jugak. Mana tau anak aku boleh jadi pemain Negeri Sembilan pulak nanti. Nak nak dapat kembar pulak, kan? Woho!

Tapi satu je aku takut.

Aku takut anak kembar aku nanti terpengaruh dengan dunia material dan kecantikan. Maka, terjatuh cinta dengan kecantikan artis.

Kalau mak tak kasik kahwin artis, kau jangan kahwin lari di Thailand pula ye? Read more "perempuan pun minat bola...."

Tuesday, November 16, 2010

Bila kita 'audit' orang, kita sendiri kena jadi yang terbaik

Bekerja di jabatan ini semuanya mengenai 'menjadi yang terbaik', 'menjadi peneraju', 'jabatan contoh' dan sebagainya.

Baru-baru ini, assessment portal jabatan dan agensi kerajaan telah dijalankan oleh MDec (multimedia development corporation). Untuk mencari laman web kerajaan terbaik, tentunya.



Laman web jabatan aku? Jatuh bergolek-golek macam nangka busuk. Kelemahan vendor menjadi antara punca utama kenapa kejatuhan teruk ini berlaku. Itu aku tak mau ulas. Sendiri mau ingat.

Apa yang aku nak highlight, bila kita 'audit' orang, kita sendiri kena jadi yang terbaik.



Tapi bila peng-audit sendiri tak dapat jadi terbaik, lagi nak kata apa? Read more "Bila kita 'audit' orang, kita sendiri kena jadi yang terbaik..."

Kau tak rasa, jadi kau tak tahu.

Kakitangan bermasalah memang selalu menjadi isu. Ponteng, punch card kemudian M.I.A, balik awal, datang lambat dan 1001 masalah lagi.

Kalau ikutkan, memang boleh buang kerja, menghabiskan duit rakyat je bagi gaji kat orang-orang macam ni. Tapi, bila terjadi sendiri pada orang di sekeliling aku, sixth sense aku memainkan peranan, something is wrong.

Apa yang buat aku kecewa, orang asyik menunding jari, tapi tak pernah bertanya empunya diri, apa sebenarnya terjadi. Eceh. macam pantun pulak.

Dah la tak pernah tanya, buka mulut bagi advice pun tak pernah, tau-tau dah kena panggil bos, diberi warning.

Kalau nature dia macam tu, aku faham lah. Tapi, baru sejak dua menjak ni dia berubah sikap. Tidak berdisiplin.
Aku sendiri tau dia ada masalah peribadi. Aku kesian, tapi aku tak boleh buat apa sebab dia bukan staff aku. Bukan tempat aku untuk slow talk dengan dia.

Kita semua tak serupa. Rambut sama hitam, hati lain-lain. Begitu juga dengan cara kita menghadapi masalah.
Aku dan kau mungkin tabah dan tidak mengganggu tugas harian bila berdepan masalah peribadi.
Tapi dia fragile. Dah la family dia jauh di seberang laut, mungkin dia rasa sunyi, tiada tempat meluahkan rasa hati.
Dan kau? Apa peranan kau? Menambah sesak fikiran atau meringankan beban?

Baik kau fikir diri kau saja melainkan kau nak kurangkan beban dia. Kalau dia buka mulut cerita masalah pada kau, jangan pulak kau sibuk-sibuk cerita pada orang lain. Simpan sendiri sudah. Betul kata Ustaz Hasrizal, manusia semakin kurang common sense.

Kau tak rasa, jadi kau tak tahu.
Dah terkena muka sendiri baru padan muka. Read more "Kau tak rasa, jadi kau tak tahu...."

Wednesday, September 29, 2010

Akan ku Jumpa

Ku mengatur langkahku
berjalan tanpa bayang-bayangMu
langit dan bumi setia, menemaniku
matahari menyinar tak pernah berpihak padaku
Ku kepanasan tanpa perlindunganMu.

Hari berganti hari aku masih teguh menanti

Hadir diri Mu dalam hidupku ini
Rasa kecewa ada bila kaki penat berlari
Namun yakinku Kau kan kutemui

ku takkan pernah cuba berhenti

langkahku mencari Cinta
Yang ku tahu hanya tuk diriku
kan ku terus cari sampai hujung dunia

kerna ku tahu akanku jumpa diriMu

dan ku kan terus menempuh mimpi-mimpiku selalu

kulihat semua gembira

bila mengenali erti Cinta
senyuman ku beri hanya duka
bila ingin Teman tuk berbicara

Cinta jangan sembunyi

mataku kabur mencari
hadirlah dalam hidupku ini
Cinta jangan engkau pergi bila langkahku cuba
untuk mengejar diriMu


*kalau nak mp3, boleh email kat saye ye.
Read more "Akan ku Jumpa..."

Target baru



Macam nak beli iphone 4
Read more "Target baru..."

Thursday, September 23, 2010

Bila letih

FIRST TRIMESTER

First trimester memang sangat challenging.

Muntah-muntah, loya-loya, demam.

Tapi masih boleh kontrol dan masih boleh overcome.

Walaubagaimanapun, aku tak boleh kontrol betul yang satu ni.

Letih.

Letih yang bersangatan.

Aku boleh menepek tidur selama 12 jam tak sedar-sedar.

Bila bangun badan rasa letih lagi.

Aku cuba pula tidur sekejap-sekejap dalam 30 minit ke satu jam.

Bila bangun badan rasa letih lagi.

Aku mengadu pada kawan-kawan yang pernah pregnant, semua bagi jawapan yang sama,

"Biasalah, orang mengandung memang macam tu"

Kecuali sorang.

Nurul cakap dengan aku,

"Rasa letih dan bertenaga semua datang dari Allah. Jadi mengadu kat Allah supaya hilangkan rasa letih tu."

Aku setuju.

Satu petang bulan Ramadan yang lalu, aku ter-menonton rancangan Jejak Rasul.
Masa tu topik mengenai Serikandi Islam. Ustazah dalam program tu petik satu hadis.
Yang sebenarnya dah lama aku TAHU tapi tidak MENGHAYATI.

Dalam Hadis yang diriwayatkan Muslim daripada Abu Hurairah, katanya, "Sayidatina Fatimah meminta seorang pembantu daripada bapanya, Rasulullah, dan mengadu beliau terlalu penat bekerja. Jawab Rasulullah, "Engkau tidak akan mendapatkannya daripada kami. Mahukah engkau kutunjukkan sesuatu yang lebih baik daripada seorang khadam? Iaitu tasbih 33 kali, tahmid 33 kali dan takbir 34 kali ketika engkau hendak tidur."

Depan-depan TV tu aku terus cuba.

Subhanallah 33 kali

Alhamdulillah 33 kali

Allahuakbar 34 kali

Terus tarik nafas dalam-dalam.

Tak sampai 5 minit, aku terus bertenaga semula.
Sekurang-kurangnya sampai berbuka-lah.

Amazing kan? Memang tiada yang lebih baik dari segala tips dan pedoman yang datang dari Rasulullah sendiri.

Oh ya, aku ada minum Anmum. Tapi tenaga yang diberikan Anmum tetap tak sama dengan

Subhanallah 33 kali

Alhamdulillah 33 kali

Allahuakbar 34 kali

Terus tarik nafas dalam-dalam.

Sebab, kita tidak boleh bergantung pada makhluk.

Anmum adalah 'makhluk'. Yang beri kuasa pada Anmum adalah Allah juga.

Sama seperti kita nak mintak duit pada abang kita, tapi abang kita pun dapat duit dari ayah kita.

Jadi kenapa tak terus mintak pada ayah sahaja?

Sebab tu keluarga aku pelik kenapa aku macam tak kena morning sickness dan sickness sickness lain masa mengandung.

Cik kaunselor di Jabatan aku cakap, semua tu saikologi je.
Sebab tu ada sesetengah bakal ibu mengalami sindrom tu sebaik saja lepas tau dirinya mengandung (walaupun masa tu dah pregnant 4-5 bulan).
Memang penat-lah aku bersaikologi dengan diri sendiri selama 3 bulan ni.

Eh, tapi tadi kan dah bagi tips menghilangkan penat? (^^,)


UBAT JADI PANDAI

Ada juga kawan-kawan yang cadangkan makan itu dan ini supaya anak jadi pandai.

Kadang-kadang sampai sanggup belanja beratus-ratus selama 9 bulan mengandung.

Baguslah, tanda kita sayang anak.

Aku bukan taknak makan, tapi aku takut.

Takut hati aku bergantung pada ubat tersebut, terus lupa yang Allah juga bagi anak aku pandai nanti.

Cik Kaunselor aku cakap lagi,
"Anak ko degil ke tidak nanti bergantung pada ko baca Quran ke tak masa mengandung"

Sekali lagi, aku setuju.

Tapi aku tak tau apa yang akan berlaku. Aku pernah cakap dengan mak aku, kalau dapat anak lelaki, aku takut dia sayang bini dia lebih.

Jauh betul aku fikir, kan?

Mak aku cakap,

"Kalau nak anak yang setia pada ibu dan ayahnya, baca banyak-banyak Surah Luqman"

Mak aku macam tu lah. Walaupun dia dalam medical line, tapi nasihat dia semua macam tu. Memang tak pernah dia suruh aku makan itu ini untuk anak jadi baik pandai dan cergas. Balik-balik, kena kat aku.

Sekali lagi, aku setuju.

.....

.....

.....

Oh, menaip lama-lama aku dah rasa penat pulak.

Subhanallah 33 kali

Alhamdulillah 33 kali

Allahuakbar 34 kali

Terus tarik nafas dalam-dalam.


Alhamdullillah, kepada Allah juga kita mengadu! Read more "Bila letih..."

Tuesday, September 21, 2010

"Wahai wanita solehah.."

"Wahai wanita solehah..

Jangan risau akan jodohmu,

kerana muslimin yang bijaksana itu,

tidak akan terpaut pd wanita hanya kerana kecantikan

atau lirikan senyum,

pada bicara manja yang mengoda,

atau pada pujuk rayu seorang wanita yang

meruntuhkan imannya,

Sesunguhnya lelaki itu adalah peminpin kepada wanita,

andai belum sampai jodohmu,

anggaplah bahawa lelaki yang sedang engkau nantikan itu,

sedang menbina sahsiah kepimpinan dirinya,

bagi memimpin dirimu.

Kerana pada wanita itu,

pasti ada kekurangan dan kelak

lelaki yang benar-benar layak

pasti akan hadir untuk melengkapkan

kekuranganmu~

Read more ""Wahai wanita solehah.."..."

Monday, September 20, 2010

Since 12 weeks ago



Tak suka..
1. Tak boleh sejuk sangat, mesti nak muntah

2. Tak suka sangat-sangat bau perfume wanita, mesti nak muntah.

3. Tak suka makan kat luar, terutama ala carte sebab mesti terbayang tukang masak letak ajinamoto banyak-banyak, mesti nak muntah (walaupun my favourite food stall kat bangi)

4. Tak boleh jalan dan berdiri lama-lama, kepala jadi pening. Jadi dah tak suka shopping (apa la nak buat kat bandung nanti)

5. Tak suka sesetengah orang. Sangat senang tak suka orang sekarang. Aish.


Suka..
4. Disebabkan no.3, jadi sangat suka masak, siap buat jadual nak makan apa untuk breakfast, lunch and dinner untuk seminggu (walaupun tak larat sangat nak berdiri lama-lama)

5. Sangat suka ikan! Walaupun tak boleh bau hanyir ikan (muntah sekali). Dah beli stok ikan (Siakap, ikan merah, selar dan tongkol). Mak tanya ini nak makan sebulan ke? Ngeh ngeh ngeh.

6. Suka bau buku (walaupun tak baca). Sangat suka pergi MPH Alamanda untuk bau buku je.

7. Revert to number 2, sangat suka bau perfume lelaki termasuk bau minyak rambut lelaki.


That was since 12 weeks ago. Harap-harap cepatlah saya menjadi manusia normal semula.

Aish. Read more "Since 12 weeks ago..."

Tuesday, September 14, 2010

Think and Grow Rich


In my journey to financial freedom, I have read many books of inspirational stories, motivation, personal finance guide and everything that will help me to achieve my dream.


But..


Nothing can match this special book :

I bump into this book while at the MPH, Alamanda. I have read the soft copy (e-book) version but reading the hard copy (the real book) is much more fun!

The book shows me what I have to have in myself and my brain to makes me able to reach my dream. It definitely change the way I think of life and people around me.

There are 13 steps towards riches (I likely more to say dream than riches! =))

1. Desire
2. Faith
3. Autosuggestion
4. Specialized knowledge
5. Imagination
6. Organized planning
7. Decision
8. Persistence
9. Power of the mastermind
10. The mystery of sex transmutation
11. The subconscious mind
12 The brain
13. The sixth sense


This is a classic book. Age 65 years old, many have read the book and become inspired by the stories. One of them is Irfan Khairi. And it still relevant in this modern world. I took my time to read each pages so that I wont miss anything.

And..

It is not just for people who wanted to be rich. It is for the people who have a big dream but do knot know how to start and how to be strong in a negative environment which will stop you from stepping towards your dreams.

I would like to have my sis as an example. She is a bright student, entering one of the most prestigious school in Malaysia. First when she enter the boarding school, my father disagree because she did not given any choice but to be in art stream. She have to learned accounting, business-type-of-studies for her SPM.

When I asked her, she wanted to stay because she love accounting so much since she was 14 years old. My father have a different vision. He want her to take science stream so she can be a doctor one day. She is bright and I have no doubt she can be a good doctor one day.

But I encourage her to do what she WANT, what she LIKES because I always believe in 'passion will drive you better'.
Now she is the second best student out of 4 classes in the school. I know she will be doing well and be a good accountant one day (even though I hasut her to be a lawyer instead! ngeh3.)


The key word is..

DESIRE. BURNING DESIRE.

The word desire is fully define in the first chapter. It started with a story of Edwin C.Barnes who really wanted to be Thomas Edison's business partner. (Kill yourself if you didn't know who is Thomas Edison!).
Barnes said :
"There is but ONE thing in this world that I am determined to have, and that is a business association with Thomas A. Edison. I WILL BURN ALL BRIDGES BEHIND ME, AND STAKE MY ENTIRE FUTURE ON MY ABILITY TO GET WHAT I WANT".

So, if you wanted to be a doctor, don't care what others said. If you want to be an accountant, don't care what others said.

Back to the wonderful book, Think and Grow Rich, maybe you will ask me what is the price of this book?

It is only RM 29.90. That is the amount you have to invest. Comparing to the impact it gives me, the value of RM 29.90 is so cheap!

Invest in knowledge - that is first.

Read more "Think and Grow Rich..."

Friday, August 27, 2010

♥ Kenapa ALLAH Temukan Kita Dengan Orang Yang Salah ♥


Entry yang dipetik dari facebook ini (tak pasti sumbernya), khas untuk wanita suci bergelar ibu dan isteri tetapi mempunyai suami yang tidak bertanggungjawab (baca : laki tak gune). I have met a few and I think the number get higher each month. *sigh*sigh*


Memang sakit bila cinta yg kita dambakan selama ini tak dihargai oleh insan yg bernama suami ,apatah lagi kita dibuang begitu saja... tapi,itulah juga petanda terbaik untuk diri dan kehidupan kita pada masa akan datang.

1. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya apabila kita bertemu jodoh yg sebenar,masih ada rasa syukur kita pada ketentuanNYA.


2. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat menjadi penilai yg baik.


3. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita sedar bahawa kita hanyalah makhluk yg sentiasa mengharapkan pertolongan ALLAH.


4. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat KASIH SAYANG YANG TERBAIK,KHAS UNTUK DIRI KITA.


5. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita sedar bahawa ALLAH MAHA PEMURAH & PENYAYANG kerana mengingatkan kita bahawa dia bukanlah pilihan yg hebat untuk kita dan kehidupan kita pada masa depan...


6. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat mengutip pengalaman yg tak semua orang berpeluang untuk mengalaminya.


7. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita jadi MANUSIA YG HEBAT JIWANYA.


8. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita lebih faham bahawa CINTA YG TERBAIK HANYA ADA BERSAMA ALLAH.


9. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita LEBIH MENGENALI KEHIDUPAN YG TAK SELAMANYA KEKAL.


Wahai sahabat yg kecewa,menderita dan sengsara kerana cinta, fahamilah bahawa kehidupan kita makin sampai ke penghujungnya.


Hari esok pun kita sendiri tak pasti samada menjadi milik kita. Gapailah keredhaan ALLAH dengan melaksanakan suruhanNYA, dan meninggalkan laranganNYA..


PERCAYALAH sesungguhnya ALLAH malu untuk menolak permintaan hambaNYA yg menadah tangan meminta dengan penuh pengharapan HANYA kepadaNYA..




~ALLAH knows BESt!~♥
Read more "♥ Kenapa ALLAH Temukan Kita Dengan Orang Yang Salah ♥..."

Monday, August 09, 2010

Love letter



Sempena bulan Ramadan yang bakal menjelang.. banyak2 baca Al-Quran.

Juga...

Baca tafsir sekali. It is a love letter from Allah. Very calming!

Zaman moden ini, dah tiada alasan untuk tidak membaca Al-Quran.

Online version : Boleh selak-selak macam selak Al-Quran fizikal. Dan ada bunyi setiap kali selak.



Read more "Love letter..."

Thursday, July 29, 2010

Another step ahead!

::::Coming Soon::::


Read more "Another step ahead!..."

Tuesday, July 27, 2010

PNB-KPT Investment Bridging


Kalau anda masih tak bekerja

atau

masih tercari-cari bidang yang sesuai

atau

memang minat
financial services industry,

PNB-KPT Investment Bridging menawarkan latihan terbaik alaf ini.

Sepupu aku dan adik aku kata, industri finance tengah kritikal dari segi human resource.

Kalau dah ditanam dalam diri anak-anak amik science untuk budak pandai dan amik akaun/perdagangan untuk budak tak pandai, memang susah lah nak cari yang terbaik dari field tu sendiri.

Tapi aku tengok dah ada perubahan, sebab kat sekolah lama kat kampung aku, menawarkan subjek-subjek akaun, perdagangan dan lain-lain bersama matematik tambahan. Itu cerita lain.

Anyway, berikut ialah maklumat yang aku dapat dari website PNB sendiri :

PNB invites all graduates from local public universities with the following pre-requsites to apply for this programme:
  • Malaysian citizen
  • Possess Bachelor Degree or equivalent in any discipline
  • Minimum Cumulative Grade Point Average (CGPA) of 2.50
  • Good interpersonal and communication skills, both written and spoken English and Bahasa Malaysia
  • Maximum graduation period of two (2) years
  • Active in extra-curricular activities
  • Interest in self-development
During the period of the programme, succesful candidates will be given a monthly training allowance of RM 1,000.
Upon completion, graduates should be able to establish career in either Investment, Financial Institution, Financial Planning, Asset Management Company, Bank, Insurance and Unit Trust Company.

Kalau ada apa-apa soalan boleh tanya terus kat :

PERMODALAN NASIONAL BERHAD
Human Capital Planning & Development Department,
36th Floor, Menara PNB,
201-A Jalan Tun Razak, 50400 Kuala Lumpur.
Tel: +603–2050 5832 / +603–2057 3110
Fax: +603–2050 5270
Emel: hrpd@pnb.com.my

Cepat-cepat daftar sebelum terlambat, program ni akan start September 2010, jadi tarikh tutup ialah : 06/08/2010!



Nasib baik aku bukan graduan 2008 and above! Read more "PNB-KPT Investment Bridging..."

Wednesday, July 21, 2010

Yahoooooo


I've been using Yahoo as my email back at year 2005. Yahoo! grows better day by day and I did notice ntv7 news at 8 sometimes took Yahoo!'s news as their sources.

1 thing I love about Yahoo!, it have finance up-to-date articles.

This refreshing morning (after had a bad headache yesterday), I came across this great article about the secrets of extreme savers. I feel excited to read this article simply because I am in saving-mode but not to the extreme yet. The truth is, I really wanted to eat Nando's today! *sigh*
Read more "Yahoooooo..."

Monday, July 19, 2010

Bercinta sampai ke syurga



Entah kenapa, hari ini terjumpa lagi sebuah artikel di dalam email yang sangat baik untuk dikongsi bersama.

Aku rasa kursus pre-wed memang tak cukup.

Manusia kan memang mudah lupa?

Aku memang sokong penuh kalau diadakan kursus in-weds atau kursus untuk orang yang sedang berkahwin. Bukan untuk orang lepas kahwin, kalau dah lepas kahwin memang tak payah la nak kursus-kursus.


Dah tak guna dah.

This beautiful article yet so touching was written by ustaz hasrizal. After reading all of his article, there is a feeling inside me, telling me that I am not a good wife and not even close!! :'(


Di sini ku berjanji disaksi rembulan
Andainya ku pergi dulu
Jikalau ku pergi dulu
Ku nantimu di pintu syurga

Pasangan yang bercinta, mereka mencari syurga. Mencari bahagia dan kepuasan santapan jiwa. Biar runtuh awan di langit, biar gegar di lantai bumi, lautan api sanggup direnangi. Itulah kuasa cinta. Pengorbanan yang ditawarkan demi sebuah cinta, yang menjanjikan bahagia.

Tiada insan yang sengaja mencari derita. Seperti ikan mencari air, si dahaga mendamba seteguk minum, mata mengantuk mencari bantal, demikianlah setiap insan mengerumuni cinta. Demi sesuatu yang menjanjikan bahagia.

Namun dalam asyiknya manusia bercinta, di kala itu jualah manusia semakin derita. Rumahtangga musnah, hidup berantakan. Tatkala inai masih di jari, anak belum pun sempat berdiri, tiang rumah dan tangga cinta roboh dirempuh badai.

Luar biasa…

Read more "Bercinta sampai ke syurga..."

Wednesday, July 07, 2010

5s



I was doing 5s (*ss?) for my email yesterday and I found this email forwarded by one of my friend. It was 2 years before.


Interesting info to be shared!


Here it goes ::

Would you like to know if your mobile is original or not ?????

Press the following on your mobile *#06# and the-international mobile equipment identity number appears. Then check the 7th and 8th numbers:


1

2

3

4

5

6

7 th

8 th

9

10

11

12

13

14

15

Phone serial no.

x

x

x

x

x

x

?

?

x

x

x

x

x

x

x

IF the Seventh & Eighth digits are 02 or 20 this means your cell phone was assembled in China which is low quality

IF the Seventh & Eighth digits are 08 or 80 this means your cell phone was manufactured in Germany which is fair quality

IF the Seventh & Eighth digits are 01 or 10 this means your cell phone was manufactured in Finland which is very Good

IF the Seventh & Eighth digits are 00 this means your cell phone was manufactured in original factory which is the best Mobile Quality

IF the Seventh & Eighth digits are 13 this means your cell phone was assembled in Azerbaijan which is very Bad quality and also dangerous for your health

Read more "5s..."

Tuesday, July 06, 2010

Saya bajet?



Gaji RM 10 k sebulan, perbelanjaan RM 15 k sebulan

atau

Gaji rm800 sebulan, perbelanjaan RM500 sebulan

Mana lagi best?

Sebelum aku jumpa tools hebat ni, aku buat bajet bertulis saja.

Memang akan burst.. at the end takde simpanan pun.

Bila dah jumpa tools ni, boleh simpan 30% dari gaji. Potong-potong mana yang patut. Takdela sampai tak makan.


Read more "Saya bajet?..."

Thursday, July 01, 2010

Saya TAK NAK sambung belajar



If you think degree is not enough, then take your masters.


Aku ada degree IT dan bekerja dalam bidang IT. Jadi adakah aku patut ambil Msc IT?

Aku ada degree IT tetapi bekerja dalam unit latihan, jadi adakah aku patut ambil Msc IT juga?

Aku ada degree telco engineering tetapi bekerja dalam unit HR, jadi apakah jenis master yang aku patut ambil?

Ada yang berpendapat untuk ambil degree juga. Meaning, in the end, kau akan ada 2 degree.

Pendapat aku :

1. Kau tanya dulu diri kau, apa kau nak dalam hidup ni?

Nak jadi system analyst? Nak jadi HR Manager? Nak jadi engineer? Lecturer? Business Owner?

2. Kau tanya bos kau, apa peluang yang akan kau ada kalau kau sambung Master?

Tak semua pekerja berani buat. Aku bernasib baik sebab pernah kerja dalam syarikat US yang mementingkan 'open environment'. Pekerja boleh berbincang dengan bos mengenai masa depannya. Senang nak jumpa boss sebab boss tak duduk dalam bilik ber-facebook dan ber-ym diam-diam buat kerja. Boss duduk dengan pekerja di cubicals.

Bila hati kau dah tetapkan kau suka mengajar misalnya, kau cuba lah kpli atau dpli. Tapi jangan sebab nak kerja kerajaan kau sibuk nak jadi cikgu. Sebab hati kau pada 'kerja kerajaan', bukan mengajar. Kau akan menyesal sebab cikgu paling lambat naik gaji / pangkat / etc.

Tengok balik hati kau nak apa. Jangan dengar cakap orang lain yang tak pernah kerja terus sambung master atau ajak kau join bidang yang dia join. Tanya pada orang yang betul.
Kalau kau suka kerja kau sekarang, tanya pada bos kau. Kalau kau suka pada kerja aku, kau tanya pada aku.

Bila hati kau dah tetapkan kau tak boleh jadi engineer dan kau suka management, baik kau sambung dalam bidang management.


Dont waste your time doing things you dont like,
Passion will drive you better! Read more "Saya TAK NAK sambung belajar..."

Wednesday, May 19, 2010

I wanna be a billionaire so frickin bad

I wanna be a billionaire so frickin bad
Buy all of the things I never had
I wanna be on the cover of Forbes Magazine
Smiling next to Oprah and the Queen

Oh every time I close my eyes
I see my name in shining lights, yeaaah
A different city every night oh I swear
The world better prepare for when I’m a billionaire

Yeah I would have a show like Oprah
I would be the host of
Everyday Christmas give Travie a wish list

I’d probably pull an Angelina and Brad Pitt
and adopt a bunch of babies that ain’t never had sh!t
Give away a few Mercedes like here lady have this
And last but not least grant somebody their last wish
It's been a couple months since I’ve single so
You can call me Travie Claus minus the ho-ho
Get it, I’d probably visit where Katrina hit
And damn sure do a lot more than FEMA did

Yeah can’t forget about me stupid

Everywhere I go Imma have my own theme music
Oh every time I close my eyes
I see my name in shining lights
A different city every night oh I swear
The world better prepare for when I’m a billionaire
when I’m a Billionaire

I’ll be playing basketball with the President
Dunking on his delegates
Senator ... his political etiquette
Toss a couple milli in the air just for the heck of it
But keep the fives, twenty's ...completely separate

And yeah I’ll be in a whole new tax bracket
We in recession but let me take a crack at it
I’ll probably take whatever left and just split it up
So everybody that I love can have a couple bucks
And not a single tummy around me
Would know what hungry was
Eating good sleeping soundly
I know we all have a similar dream
Go in your pocket pull out your wallet
And put it in the air and sing

I wanna be a billionaire so frickin bad

Read more "I wanna be a billionaire so frickin bad..."

Sunday, April 18, 2010

There is only one success--to be able to spend your life in your own way


Kadang-kadang kita tak sedar bahawa hidup kita diatur oleh seseorang. Kita lahir, ibu dan ayah bagi nama yang baik-baik. Kemudian kita belajar hingga peringkat tertinggi, ijazah atau yang lebih tinggi. tapi kita tak sedar, is this what we want? We want to live like this until we reached 50? Sure?


Sekarang tanpa sedar, orang suka cakap kat aku, "Oh senang la kau dah kerja kerajaan" which I think part of it is true but the other half is not. Why i said so?

Because I am a high achiever.

Semua orang ada impian. Dan aku letak target untuk capai pada umur 40 tahun nanti. And what is that?

Financial freedom.

Masa mula-mula masuk kerja dengan 'the best majikan ever' - kerajaan Malaysia, I think all the pencen and all the kemudahan will be enough for me. But, it is not. Aku tak puas, tak puas dengan kerja aku dan tak puas dengan hidup aku. So am I being greedy? I dont know, someone have to decide that.

So I did a little calculation. Dengan target 5k sebulan selepas bersara, aku tak rasa aku boleh capai kalau aku mengharap KWSP semata-mata. Pencen apatah lagi. Tak mungkin. So I need alternatives income and get rid of ALL the bad debts. Adoi, baru 25 years old dah banyak debt. Paling aku menyampah tentunya PTPTN *sigh*sigh*.

So I am 25 years old, so how much is my savings will be after I reached 58 years old? Kerja kerajaan sekarang memang lepas 58 years old baru dapat pencen. Pencen pun dalam 70% dari jumlah gaji akhir. Tolak GCR semua tu la. I am talking about monthly income ni.

So, what if aku simpan rm300 per month dalam ASB misalnya?

1 tahun : RM300 x 12 bulan = RM 3600
After 33 years, pada umur 58 tahun, dengan dividen 7% paling kurang, aku dapat kumpul lebih kurang RM 458,131.55. Rakyat Malaysia hidup lebih kurang sampai 70 tahun. So, untuk sampai ke umur 70 tahun, aku cuma boleh spend RM 458,131.55 / ((70tahun - 58 tahun) x 12 bulan ) = RM 3 181 sebulan which aku rasa sangat tak cukup.
So kalau aku start saving RM300 tahun depan ketika usia aku dah masuk 26 tahun, tentu nilai tersebut berkurang.

So the key is..

Start your saving NOW.

Sedar tak sedar, sebenarnya most of government servants cuma fikir setakat 58 tahun. Sebab fikir kerajaan akan tanggung semua selepas bersara. First day taklimat kerja lagi aku dah sedar one thing. All of that (pencen, tanggungan hospital), semua tu sebenarnya KEMUDAHAN, bukan HAK. Hak pekerja hanyalah gaji. Elaun pun bukan HAK, cuti juga bukan HAK. At least kalau kerja swasta, cuti adalah HAK pekerja. Jadi kalau kerajaan nak cut the annual leaves from 25 days per year kepada 12 hari je, memang boleh sangat-sangat. Apatah lagi kalau kerajaan nak tetapkan pencen hanya 20% misalnya dari gaji akhir. Memang boleh sangat-sangat. Jadi aku tak melatah bila bulan disember yang lepas kecoh mengenai kerajaan nak mansuhkan elaun tetap perumahan, sebab elaun tersebut adalah kemudahan, bukan HAK.

Aku dah rasa sangat susah masa aku mula-mula kerja dalam bulan 11 tahun lepas. Macam-macam masalah dengan bahagian sumber manusia menyebabkan gaji aku ditunda 3 bulan. And my savings habis bayar kat company lama. Nasib baik aku dah kahwin dan ada suami yang support aku. Dalam masa 3 bulan tu memang teruk. Aku jadi buntu sebab savings dah habis.

Tapi semuanya pengajaran buat aku dan suami. Eventhough I lost 70% monthly income berbanding salary lama aku, tapi aku force diri aku dan suami untuk saving lebih. Macam ekonomi dunia jugak, akan berlaku hiccups bila-bila masa dan masa tu kita tak tau nak buat apa.

Nanti dah ada baby maybe calculation akan jadi lain. Kena updates selalu mengikut keadaan kewangan.

I have start my savings dan kalau aku tak usik dividen tu, mungkin 5k tu akan tercapai (oh yes, with multi-stream of incomes - tak kira la pasif ke aktif ke...)

Dan tak lupa, zakatkan sikit hasil simpanan tu. Bukankah zakat itu membersihkan harta?

Mungkin ramai yang kata aku pentingkan wang dan tak pernah puas dan cukup dengan apa yang ada (pendek kata kufur nikmat), here is my answer :

Kalau duit tak cukup lepas bersara, takkan ada kebahagian dan perkara-perkara lain. Kita akan jadi lebih tamak. Kita akan mengharap anak-anak untuk belanja bulanan.

So start your savings now. Berhentilah dari berfikir kerajaan akan menanggung hidup kita setelah bersara kelak.

Cemerlang dunia, cemerlang akhirat :)

You choose...

Ameeenn~
Read more "There is only one success--to be able to spend your life in your own way..."

Wednesday, January 27, 2010

Satu bumbung


Even after 6 months of marriage, we refresh our memories every day on how we met, how he propose (cincin tak muat!) and yes of course, THE BIG DAY.


Setiap pagi dengar bunyi siren bomba, makes me feel like home. Dulu, zaman sekolah sekolah, kalau aku terjaga pagi waktu siren bomba dibunyikan, aku sedar aku dah lambat ke sekolah. Dan sekarang, kalau aku terjaga pagi waktu siren bomba dibunyikan, aku sedar aku dah lambat ke office!

And yes, walau dah kerja jauh-jauh dan terpaksa bangun seawal mungkin setiap pagi, aku masih gagah siapkan sarapan dan makan malam. Harap berkekalan. Aku tak suka hubby makan kat luar, nanti 'makan luar'.

Sengsara.

Yes, we are trying hard to add one more family member. Kalau ada rezeki, adalah. Just pray and wait.

Kerja baru, rumah baru dan tentu aku ada azam baru - hopefully 2010 menjadi tahun bermakna untuk aku dan family.

Ameen.
Read more "Satu bumbung..."
 
Web Pages referring to this page
Link to this page and get a link back!

Great Morning ©  Copyright by Grief . NOT . Hawa . | Template by Blogger Templates | Blog Trick at Blog-HowToTricks