Wednesday, November 30, 2011

4 Tips Mencipta Matlamat Kewangan

credit to : PAKDI

Semua orang boleh bercakap seperti berikut:

Saya mahu jadi kaya, ada kereta besar, rumah besar.

Tapi itu cuma angan-angan Mat Jenin. Matlamat kewangan perlu lebih spesifik, mempunyai tempoh masa dan keluar dari zon selesa kita hari ini.

Matlamat kewangan yang baik dapat memandu kita sepanjang hidup kita. Berikut adalah 4 tips mencipta matlamat kewangan yang baik.

1. Berfikir Umpama mahu Menanam Durian

Kita perlu memastikan cita-cita kewangan kita ada tempoh masa yang panjang. Ini membolehkan kita keluar dari zon selesa kita dan pada masa yang sama masih kekal realistik.

Apa-apa yang menjangkau tempoh melebih 10 tahun adalah satu matlamat jangka masa panjang. Pada masa yang sama, kita boleh menetapkan matlamat kewangan yang sederhana dari 3 – 10 tahun dan matlamat jangka masa pendek, 3 tahun dan ke bawah.

2. Darab 100

Sekiranya kita mempunyai pendapatan RM 3,000 sebulan, apa kata tetapkan matlamat sehingga mencapai RM 300,000 sebulan. Ya, ini pasti mencakar-cakar zon selesa kita.

3. Besar dan Lebih Besar

Pastikan cita-cita kewangan kita adalah jauh lebih besar dari situasi kewangan yang kita hadapi sekarang. Ini pasti banyak membantu kita.

Maksudnya, jika kita hari ini dibebani hutang RM 30,000 misalnya, maka sasarkan untuk mempunyai aset bernilai RM 300,000 selepas beberapa tahun. Apabila kita mempunyai perspektif baru sebegini, maka kita pasti menyedari sebenarnya masalah kewangan kita adalah kecil.


4. Kongsi dengan Orang yang Anda Sayang dan Suka

Orang yang berangan-angan Mat Jenin hanya bercakap. Orang yang benar-benar serius akan bertindak. Setelah menyiapkan matlamat kewangan, kongsikan kepada individu-individu yang rapat dengan kita.

Kongsikan sehingga individu-individu tersebut mentertawakan kita, bercakap sinis atau meminta kita memikirkannya semula. Ya, ketika itu barangkali kita telah mempunyai satu matlamat kewangan yang cukup baik.


Read more "4 Tips Mencipta Matlamat Kewangan..."

Friday, November 25, 2011

Nearly 30's

Haish..

Too many things to be done..

Too many houses to be taken..

Too many events to attend..

Too many things in mind..

Yet, I am in definite stress..

There are only 3 things can makes me happy.

This..


This..



and yes, this..



Adakah aku sedang menghadapi krisis ke-tua-an.



Please help! Read more "Nearly 30's..."

Thursday, November 10, 2011

Tips for Undergrad IT student


Sekarang ni kalau sebut student IT je orang mesti kaitkan dengan pengangguran. Aku rasa statement tu mengarut sebab IT grad paling senang dapat kerja.

Cuma kerja yang bagaimana menjadi persoalan.

Sebagai IT grad, aku tak pernah menganggur. Mula cari kerja seawal mungkin sewaktu di tahun akhir lagi. Sebelum habis semester aku dah mula attend interview sana sini.

Jadi untuk kongsi pengalaman aku tu terutama bagi undergraduate IT, aku senaraikan di sini perkara penting untuk menjadikan diri adik-adik senang dapat kerja (adik-adik?? yewww).

1. English

Nak tak nak, percaya atau tidak, setuju atau tidak, fasih berbahasa Inggeris merupakan ciri penting untuk senang dapat kerja. Terutama dalam bidang IT.
Dengan berlagaknya aku nak kata, aku adalah orang kampung datang dari kampung, belajar dari sekolah menengah rendah yang ada 2-3 kerat je orang India dan Cina, kemudian sambung pulak ke sekolah agama yang 100% melayu, belajar menggunakan Bahasa Malaysia, kemudian sambung pulak ke Universiti Kebangsaan Malaysia yang visi dan misi nya adalah memartabatkan Bahasa Malaysia sebagai bahasa ilmu TETAPI... aku masih boleh berbahasa Inggeris - walaupun kadang-kadang GAGAGAGAP juga.

Jadi aku rasa, PPSMI bukan jalan penyelesaian.

Dont you think so?
(Tengok, aku dah melencong ke tempat lain).



2. Internship

Student banyak yang abaikan kepentingan internship atau dalam bahasa UKM nya, latihan industri.
Kalau boleh, cari lah syarikat kecil yang mempunyai banyak projek. Supaya boleh banyak belajar, lagi tension, lagi banyak belajar.
Syarikat besar pun boleh juga, yang penting banyak projek, maka skop akan lebih luas untuk belajar banyak perkara.
Kalau boleh.. kalau boleh lah, jangan jalankan latihan industri di syarikat yang berada di posisi end user. Kalau nak belajar programming misalnya, jangan buat kerja-kerja maintanance system, tapi kalau boleh carilah tempat yang boleh buat programming untuk development.
Contoh jelas client end user ini adalah jabatan-jabatan kerajaan.
Supaya masa interview adik-adik boleh cerita banyak perkara selain apa yang dipelajari masa undergrad.

3. Final Year Project
Aku dapat kerja pertama aku kerana FYP. Tunjuk Disertasi tahun akhir, terus interviewer tu suruh tunggu untuk ambil surat tawaran kerja.

4. Target for big companies

Internship-target for small company with big projects, tapi untuk kerja tetap, target for big companies. Kalau dah dapat satu big company, MNC misalnya, tak susah untuk big company lain ambil kita bekerja. Aku banyak pergi interview dengan MNC company, ExxonMobil, Petronas, Accenture etc dan akhirnya aku landing di HP.

5. Be ambitious



Buat rangka jawapan yang kukuh dan jawab dengan muka tegas dan keyakinan diri yang tinggi bila interviewer tanya "where do you see yourself in 5 years".
Contoh rangka jawapan aku : "I heard this company provide many rooms to grow. So if that is true and the company kept their promises, I think I can be a Project Manager and I hope it wont take 5 years."

Haha. Tak boleh blahhh...

6. Do not be too choosy.

Macam aku bagitau di awal tadi, Grad IT senang dapat kerja, cuma kerja yang macam mana. Kadang-kadang company tu akan letak IT person di bahagian sales tetapi buat kerja-kerja IT. Ini biasa berlaku di syarikat-syarikat besar. Mungkin tak buat programming atau kerja-kerja teknikal IT yang lain tetapi kemahiran IT yang cuma ada pada IT Grad diperlukan untuk bahagian tersebut. COntoh, kerja di bahagian sales dengan menyediakan sales report. Dengan sedikit programming mudah, mungkin boleh memberikan impak yang besar kepada syarikat tersebut. Jadi jangan terlalu memilih.

7. PRAY PRAY PRAY

Pray ye, bukan Play. Penting sangat untuk kita sebagai umat Islam ni bertawakal sebelum, semasa dan selepas berusaha.

Kesimpulannya, proses untuk mendapat pekerjaan ni bermula sewaktu Undergrad lagi. Jadi jangan ambil mudah perkara-perkara kecil sewaktu belajar.

“You have to have passion, go with your gut, go against the tide” - Donald Trump


Selamat berjaya!
Read more "Tips for Undergrad IT student..."

Wednesday, November 09, 2011

Woman and multitasking is perfectly in one sentence.



A woman can't be just a woman.

She can be a wife. A mom. A daughter. A worker.

Yet, she is still the same woman. And yes, she is fragile.

Supermak?

There are Supermaks everywhere in the world. Yet, people don't see them.

And yes, they are Supermaks AND THEY ARE fragile.

These Supermaks live for a purpose, to see their daughters and sons to be good persons - contribute to Islam and next generation. And yes, as much as they can.

These reasons makes all of them turn to a Supermak. They can do house cores and in the same time to other things including works which they are dedicated to.

My conclusion is..



Men and multitasking cant be in one sentence.



Read more "Woman and multitasking is perfectly in one sentence...."

Tuesday, November 08, 2011

Ada orang terasa hati..

Susah juga ya bila taraf kita hanya pekerja bawahan tetapi terpaksa bekerja sebagai ketua kepada pekerja bawahan.

Ada juga yang terasa hati.

Aku sangka tiada yang akan berkata apa-apa. Aku bukan minta pun untuk 'jadi boss'. Aku terpaksa kerana boss aku yang suruh aku jadi boss. Jadi sebagai 'acting boss', aku ada hak untuk tanya kau pergi mana, dan ambil tahu (bukan ambil alih) semua kerja yang ada.

Sebab, nanti aku yang kena bagi laporan kemajuan kerja. Bukan orang lain. Jadi nak tak nak, aku terpaksa jadi busy body untuk semua perkara.

Lagipun penilaian SKT sedang berjalan kan sekarang. Semua orang nak dapat pangkat cemerlang.

Aku juga. Dan aku tahu kau juga.

Jadi tolong faham. Aku dah buat ayat aku sehabis baik supaya tak dengar macam bunyi arahan.

Sekian. Read more "Ada orang terasa hati....."

Friday, November 04, 2011

Sebelum Bercuti...

Sebagai penjawat awam berjaya (yeke?) suka sekali aku nak nasihatkan - jangan percaya dengan Internet, cakap-cakap kedai kopi atau sembang waktu rehat tentang apa yang kerajaan atau orang kerajaan buat untuk bangunkan negara ni.

Bukan tidak boleh kritik, boleh sangat. Tapi biarlah membina. Rata-rata yang aku dengar, kritik, kritik, kritik. Sepatutnya kritik-cadangan-kritik-cadangan. Macam blog ini yang aku suka baca sebab beliau juga penjawat awam dan suka mengkritik tapi selepas tu bagi cadangan membina.



Sejak Laporan KAN keluar, lagi macam-macam cerita. Dari hari itu aku tadah telinga dengar orang tua swasta membebel pasal bayar cukai, gaji penjawat awam dia yang bayar dan macam-macam lah. Bila aku tanya, apa cadangan anda untuk menambahbaik perkara tersebut?

Senyap.

Dan hari itu di facebook ada soalan "Patutkan penjawat awam dibayar bonus sedangkan mereka tak sokong kerajaan pun?". Rata-rata kawan sepejabat aku ketawa bila baca soalan tu. Melenting jauh sekali sebab sebenarnya kami boleh kata itu adalah soalan paling bodoh.

Penjawat awam berkhidmat di bawah kerajaan yang memerintah. Kalau PAS memerintah, maka berkhidmat di bawah PAS lah. Kalau DAP, DAP lah. Kalau BN, BN lah. Tiada isu mengenai tak sokong atau sokong kerajaan maka layak dapat bonus.

Penjawat awam juga bayar cukai. Cuma gaji penjawat awam yang kecil berbanding swasta masih tak melayakkan mereka untuk bayar cukai.

Aku dulu kerja swasta juga. Tapi tak pernah pertikaikan kenapa penjawat awam dapat bonus tapi aku tak dapat bonus?? Soalan bodoh tu namanya.

Aku tak berani komen mengenai pembaziran yang dilakukan oleh sesetengah kementerian dan agensi kerajaan. Jabatan Audit hanya jalankan tugas mengaudit (bukan cari salah, ye).

Banyak isu yang dibangkitkan oleh rakyat adalah sebenarnya kerana kurang tahu mengenai polisi dan dasar kerajaan. Jadi tak perlu agaknya nak mempertikaikan banyak perkara sedangkan kita sendiri tidak arif mengenai cara kerajaan menguruskan negara. Serahlah kepada yang arif, sembang kedai kopi tak kemana kan. Sebab kadang-kadang kita tak sedar statement kita di facebook, twitter etc nak hentam orang politik, tapi tak sedar kawan-kawan disekeliling yang sedih sebab kena 'hentam' juga. SEdikit sebanyak tempiasnya ada.

Analoginya, kita dengar bunyi bising di sebelah rumah kita, kemudian kita pun mula buat spekulasi macam-macam. Bila duduk di kedai kopi kita pun mula bercerita dengan orang lain, dan orang di kedai kopi menyampaikan cerita tersebut pada orang di pejabat dia. dan begitu lah seterusnya. Pernah dengar permainan 'telefon buruk' ?


Sama seperti keadaan di Kelantan. Ramai orang kata Kelantan negeri termiskin. Penduduknya miskin, kais pagi makan pagi kais petang makan petang. Mana kita tau semua tu? Dari kaca tv? Dari media? Dari sembang kedai kopi? Pernah tak duduk bersama dengan orang kelantan di kelantan? Dari pandangan mata kita mereka memang miskin. Tapi mereka bahagia tak? Bagi aku, istilah miskin itu subjektif. Kalau pendapatan aku 1 juta sebulan, tetapi hutang aku 1.1 juta. Kaya tak aku? Dan kalau pendapatan aku rm200 sebulan, perbelanjaan aku RM50 sebulan, miskin tak aku?

Uh, dah melalut bab financial pulak.

Aku bengang je sebenarnya sebab ramai yang komen itu dan ini adalah yang bukan ahli dalam bidang itu.



Dah lah nak balik! Read more "Sebelum Bercuti......"

Thursday, November 03, 2011

Haji : Bukan sekadar rezeki

Syarat wajib haji adalah sifat-sifat yang harus dipenuhi oleh seseorang sehingga dia diwajibkan untuk melaksanakan haji, dan barang siapa yang tidak memenuhi salah satu dari syarat-syarat tersebut, maka dia belum wajib menunaikan haji. Syarat-syarat tersebut ada lima perkara:

  1. Islam
  2. Berakal
  3. Baligh
  4. Merdeka
  5. Mampu
Tapi orang kita selalu terlupa.. Ada syarat lain selain daripada yang sudah termaktub. Syarat tersebut juga penting iaitu -


JEMPUTAN ALLAH ke rumahNya.


Kalau ALLAH tak jemput, duit seluas lautan sekalipun , tak dapat juga bertandang ke rumahNya. Jadi rasanya tidak perlu untuk mempertikaikan orang-itu-sedap-je-pergi-haji-pakai-duit-rakyat.


Tak baik.



Read more "Haji : Bukan sekadar rezeki..."

Wednesday, November 02, 2011

Wordless Wednesday #3


Read more "Wordless Wednesday #3..."

Tuesday, November 01, 2011

Kajang, Cyberjaya bakal berkembang

Yey! Hunting for second investment house. Of course at Kajang!

Kajang, Cyberjaya bakal berkembang


Oleh Shahrizan Salian
shahrizan@bharian.com.my
2011/11/01

KETUA Pegawai Eksekutif MIDF Amanah Investment Bank Berhad, Datuk Megat Hisham Megat Mahmud (kiri)  bersama  Boyd dan  Soo (kanan) di Kuala Lumpur, semalam.
KETUA Pegawai Eksekutif MIDF Amanah Investment Bank Berhad, Datuk Megat Hisham Megat Mahmud (kiri) bersama Boyd dan Soo (kanan) di Kuala Lumpur, semalam.
Infrastruktur, jalan raya tingkat nilai hartanah

HARTANAH di kawasan sekitar Cyberjaya dan Kajang dijangkakan mengalami peningkatan paling pantas dari segi harga dalam tempoh 18 bulan akan datang berbanding kawasan lain di Lembah Klang, kata firma penganalisis hartanah, CB Richard Ellis Malaysia Sdn Bhd (CBRE).
Pengarah Urusannya, Allan Soo, berkata berdasarkan kaji selidik firma itu, faktor yang menyebabkan peningkatan nilai hartanah di kawasan itu adalah susulan tersedianya infrastruktur serta akses jalan rayanya yang mantap.

“Diperhatikan syarikat hartanah utama tempatan sedikit demi sedikit mula membanjiri kawasan sekitar Kajang dan Cyberjaya. Kami menjangkakan kawasan berkenaan akan berkembang lebih pantas berbanding tempat lain di Lembah Klang bagi tahun ini dan tahun depan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika membentangkan laporan kaji selidik hartanah suku ketiga Lembah Klang pada majlis makan tengah hari anjuran Malaysian Industrial Development Finance Bhd (MIDF) di Kuala Lumpur, semalam.

Soo berkata, nilai hartanah di kawasan berkenaan, khususnya Cyberjaya berpotensi meningkat lebih tinggi jika pusat beli-belah dibina di situ.

“Kami menjangkakan pusat membeli-belah akan dibina di situ jika nisbah kependudukan di kawasan berkenaan bertambah. Ia mempunyai daya tarikan dari segi kelancaran perjalanan ke situ iaitu sekitar 20 minit saja dari pusat bandar Kuala Lumpur,” katanya.
Sementara itu, Pengerusi Eksekutif CBRE, Christopher Boyd, berkata secara keseluruhannya nilai hartanah di Lembah Klang sudah melepasi paras kemuncaknya sebelum krisis kewangan global tiga tahun lalu, namun ia akan masih meningkat pada kadar terkawal.

“Kita akan lihat harga hartanah terus meningkat sehingga tahun depan, tetapi tidak terlalu cepat seperti beberapa tahun sebelum ini.

“Peningkatan nilai hartanah akan menjadi kurang agresif selepas ini dan kami juga tidak menjangka berlakunya letusan gelembung hartanah di Lembah Klang,” katanya.

Laporan kaji selidik itu mendapati, setakat suku ketiga tahun ini, ada 1.71 juta unit kediaman dibina di Lembah Klang.

Secara purata, saiz isi rumah di Kuala Lumpur adalah 3.72 orang bagi setiap rumah manakala di Selangor pula 3.93 orang.

Kaji selidik itu mendapati, bekalan unit kediaman di Lembah Klang juga dijangkakan berkembang kukuh dalam tempoh lima tahun akan datang, namun pemaju dilihat akan lebih banyak membina unit yang lebih kecil di lokasi lebih baik.

Boyd berkata, nisbah stok unit perumahan yang dibina di Lembah Klang kepada jumlah penduduk adalah lebih tinggi daripada Hong Kong dan Singapura, namun permintaan pasaran yang tinggi dapat menyerap bekalan tambahan itu. Read more "Kajang, Cyberjaya bakal berkembang..."
 
Web Pages referring to this page
Link to this page and get a link back!

Great Morning ©  Copyright by Grief . NOT . Hawa . | Template by Blogger Templates | Blog Trick at Blog-HowToTricks