Thursday, July 29, 2010

Another step ahead!

::::Coming Soon::::


Read more "Another step ahead!..."

Tuesday, July 27, 2010

PNB-KPT Investment Bridging


Kalau anda masih tak bekerja

atau

masih tercari-cari bidang yang sesuai

atau

memang minat
financial services industry,

PNB-KPT Investment Bridging menawarkan latihan terbaik alaf ini.

Sepupu aku dan adik aku kata, industri finance tengah kritikal dari segi human resource.

Kalau dah ditanam dalam diri anak-anak amik science untuk budak pandai dan amik akaun/perdagangan untuk budak tak pandai, memang susah lah nak cari yang terbaik dari field tu sendiri.

Tapi aku tengok dah ada perubahan, sebab kat sekolah lama kat kampung aku, menawarkan subjek-subjek akaun, perdagangan dan lain-lain bersama matematik tambahan. Itu cerita lain.

Anyway, berikut ialah maklumat yang aku dapat dari website PNB sendiri :

PNB invites all graduates from local public universities with the following pre-requsites to apply for this programme:
  • Malaysian citizen
  • Possess Bachelor Degree or equivalent in any discipline
  • Minimum Cumulative Grade Point Average (CGPA) of 2.50
  • Good interpersonal and communication skills, both written and spoken English and Bahasa Malaysia
  • Maximum graduation period of two (2) years
  • Active in extra-curricular activities
  • Interest in self-development
During the period of the programme, succesful candidates will be given a monthly training allowance of RM 1,000.
Upon completion, graduates should be able to establish career in either Investment, Financial Institution, Financial Planning, Asset Management Company, Bank, Insurance and Unit Trust Company.

Kalau ada apa-apa soalan boleh tanya terus kat :

PERMODALAN NASIONAL BERHAD
Human Capital Planning & Development Department,
36th Floor, Menara PNB,
201-A Jalan Tun Razak, 50400 Kuala Lumpur.
Tel: +603–2050 5832 / +603–2057 3110
Fax: +603–2050 5270
Emel: hrpd@pnb.com.my

Cepat-cepat daftar sebelum terlambat, program ni akan start September 2010, jadi tarikh tutup ialah : 06/08/2010!



Nasib baik aku bukan graduan 2008 and above! Read more "PNB-KPT Investment Bridging..."

Wednesday, July 21, 2010

Yahoooooo


I've been using Yahoo as my email back at year 2005. Yahoo! grows better day by day and I did notice ntv7 news at 8 sometimes took Yahoo!'s news as their sources.

1 thing I love about Yahoo!, it have finance up-to-date articles.

This refreshing morning (after had a bad headache yesterday), I came across this great article about the secrets of extreme savers. I feel excited to read this article simply because I am in saving-mode but not to the extreme yet. The truth is, I really wanted to eat Nando's today! *sigh*
Read more "Yahoooooo..."

Monday, July 19, 2010

Bercinta sampai ke syurga



Entah kenapa, hari ini terjumpa lagi sebuah artikel di dalam email yang sangat baik untuk dikongsi bersama.

Aku rasa kursus pre-wed memang tak cukup.

Manusia kan memang mudah lupa?

Aku memang sokong penuh kalau diadakan kursus in-weds atau kursus untuk orang yang sedang berkahwin. Bukan untuk orang lepas kahwin, kalau dah lepas kahwin memang tak payah la nak kursus-kursus.


Dah tak guna dah.

This beautiful article yet so touching was written by ustaz hasrizal. After reading all of his article, there is a feeling inside me, telling me that I am not a good wife and not even close!! :'(


Di sini ku berjanji disaksi rembulan
Andainya ku pergi dulu
Jikalau ku pergi dulu
Ku nantimu di pintu syurga

Pasangan yang bercinta, mereka mencari syurga. Mencari bahagia dan kepuasan santapan jiwa. Biar runtuh awan di langit, biar gegar di lantai bumi, lautan api sanggup direnangi. Itulah kuasa cinta. Pengorbanan yang ditawarkan demi sebuah cinta, yang menjanjikan bahagia.

Tiada insan yang sengaja mencari derita. Seperti ikan mencari air, si dahaga mendamba seteguk minum, mata mengantuk mencari bantal, demikianlah setiap insan mengerumuni cinta. Demi sesuatu yang menjanjikan bahagia.

Namun dalam asyiknya manusia bercinta, di kala itu jualah manusia semakin derita. Rumahtangga musnah, hidup berantakan. Tatkala inai masih di jari, anak belum pun sempat berdiri, tiang rumah dan tangga cinta roboh dirempuh badai.

Luar biasa…

Read more "Bercinta sampai ke syurga..."

Wednesday, July 07, 2010

5s



I was doing 5s (*ss?) for my email yesterday and I found this email forwarded by one of my friend. It was 2 years before.


Interesting info to be shared!


Here it goes ::

Would you like to know if your mobile is original or not ?????

Press the following on your mobile *#06# and the-international mobile equipment identity number appears. Then check the 7th and 8th numbers:


1

2

3

4

5

6

7 th

8 th

9

10

11

12

13

14

15

Phone serial no.

x

x

x

x

x

x

?

?

x

x

x

x

x

x

x

IF the Seventh & Eighth digits are 02 or 20 this means your cell phone was assembled in China which is low quality

IF the Seventh & Eighth digits are 08 or 80 this means your cell phone was manufactured in Germany which is fair quality

IF the Seventh & Eighth digits are 01 or 10 this means your cell phone was manufactured in Finland which is very Good

IF the Seventh & Eighth digits are 00 this means your cell phone was manufactured in original factory which is the best Mobile Quality

IF the Seventh & Eighth digits are 13 this means your cell phone was assembled in Azerbaijan which is very Bad quality and also dangerous for your health

Read more "5s..."

Tuesday, July 06, 2010

Saya bajet?



Gaji RM 10 k sebulan, perbelanjaan RM 15 k sebulan

atau

Gaji rm800 sebulan, perbelanjaan RM500 sebulan

Mana lagi best?

Sebelum aku jumpa tools hebat ni, aku buat bajet bertulis saja.

Memang akan burst.. at the end takde simpanan pun.

Bila dah jumpa tools ni, boleh simpan 30% dari gaji. Potong-potong mana yang patut. Takdela sampai tak makan.


Read more "Saya bajet?..."

Thursday, July 01, 2010

Saya TAK NAK sambung belajar



If you think degree is not enough, then take your masters.


Aku ada degree IT dan bekerja dalam bidang IT. Jadi adakah aku patut ambil Msc IT?

Aku ada degree IT tetapi bekerja dalam unit latihan, jadi adakah aku patut ambil Msc IT juga?

Aku ada degree telco engineering tetapi bekerja dalam unit HR, jadi apakah jenis master yang aku patut ambil?

Ada yang berpendapat untuk ambil degree juga. Meaning, in the end, kau akan ada 2 degree.

Pendapat aku :

1. Kau tanya dulu diri kau, apa kau nak dalam hidup ni?

Nak jadi system analyst? Nak jadi HR Manager? Nak jadi engineer? Lecturer? Business Owner?

2. Kau tanya bos kau, apa peluang yang akan kau ada kalau kau sambung Master?

Tak semua pekerja berani buat. Aku bernasib baik sebab pernah kerja dalam syarikat US yang mementingkan 'open environment'. Pekerja boleh berbincang dengan bos mengenai masa depannya. Senang nak jumpa boss sebab boss tak duduk dalam bilik ber-facebook dan ber-ym diam-diam buat kerja. Boss duduk dengan pekerja di cubicals.

Bila hati kau dah tetapkan kau suka mengajar misalnya, kau cuba lah kpli atau dpli. Tapi jangan sebab nak kerja kerajaan kau sibuk nak jadi cikgu. Sebab hati kau pada 'kerja kerajaan', bukan mengajar. Kau akan menyesal sebab cikgu paling lambat naik gaji / pangkat / etc.

Tengok balik hati kau nak apa. Jangan dengar cakap orang lain yang tak pernah kerja terus sambung master atau ajak kau join bidang yang dia join. Tanya pada orang yang betul.
Kalau kau suka kerja kau sekarang, tanya pada bos kau. Kalau kau suka pada kerja aku, kau tanya pada aku.

Bila hati kau dah tetapkan kau tak boleh jadi engineer dan kau suka management, baik kau sambung dalam bidang management.


Dont waste your time doing things you dont like,
Passion will drive you better! Read more "Saya TAK NAK sambung belajar..."
 
Web Pages referring to this page
Link to this page and get a link back!

Great Morning ©  Copyright by Grief . NOT . Hawa . | Template by Blogger Templates | Blog Trick at Blog-HowToTricks