Friday, April 25, 2008

:: SLOW ::

Hari ini hari yang 'slow'. Entah kenapa, semua perkara 'slow'.
Bermula dengan bangun pagi yang lambat - 7 pagi.
Slower slower take shower.. slower slower perform the prayer..
Slower slower berjalan ke komuter dan membeli tiket.

"Lambat hari ni kak?" abang jual tiket tanya.

"Slow sikit hari ni"

"Tiket macam biasa?"

"KL Sentral pergi balik"

"Balik ke?" sambil buat muka keliru.

"Huh?" sambil buat muka keliru.

(Renung merenung)

"Wahahaha.. Gurau je, jangan la marah." ketawa abang jual tiket tiba-tiba.

"Oh.. Its okay, sorry, hari ni otak pun slow."

Komuter bergerak dengan slow. Pohon-pohon yang menghijau langsung tidak mengusik pandangan. Oh yeah, aku orang Malaysia la! Jika salji salji memutih lain la..

Aku mula berfikir dan merenung. Oh, aku terlupa bawa apa-apa bahan bacaan. Maka otak slow slow mula berfikir. Apa jadi esok, apa jadi lepas hari esok, apa jadi lepas hari esok kepada esok?
Mula menyesal kerana terlupa membawa apa-apa bahan bacaan. Aku terdorong untuk memikirkan perkara yang bukan-bukan yang bakal menyesakkan perasaan dan membuat aku sebak. Well, you know.. things like someone is hurting my feeling right now...

Tiba di KL Sentral, aku memilih untuk menggunakan tangga elektrik bergerak.
Bukan tangga konvensional seperti selalu. Kerana aku memilih untuk Slow Slow..

Ketika menaiki bas berwarna biru tertulis 'Bas Kilang' baru aku sedar sesuatu...

Aku sebenarnya..
TERLUKA

Aku sebenarnya..
TERLUKA

Aku sebenarnya..
TERLUKA


Seseorang di luar sana..

Tolong.. Jangan jadi SLOW.

Cepat minta maaf!!


Read more ":: SLOW ::..."

Thursday, April 24, 2008

Bubbly

"Will you count me in?"

"Huh??"

"I've been awake for a while now
you've got me feelin like a child now
cause every time I see your bubbly face
I get the tinglies in a silly place.."

"No, Not Again.."

"It starts in my toes
and I crinkle my nose
where ever it goes I always know
that you make me smile
please stay for a while now
just take your time where ever you go
"

"Nak ikut balik kampung tak hujung minggu ni?"

"What am I gonna say when you make me feel this way I just........mmmmmm"

"Apa kena dengan awak ni?"

"What am I gonna say when you make me feel this way I just........mmmmmm"

"Dengar tak ni??"

"Yups, okay. Balik kampung."

(Diam)

"What am I gonna say when..."

"Turun sini!"

"Okay.. " dan terus melangkah masuk ke dalam rumah.


Read more "Bubbly..."

Sunday, April 13, 2008

::Natijah Cemburu::



Kerana terlalu cemburukan saudara Qaiyum yang dengan penuh berlagak mempamerkan gambarnya (yang tak kacak) dengan FT, aku nekad untuk ke pesta buku antabangsa di pwtc. Hari kedua akhir ini, aku harap dapat jumpa FT, tapi malangnya, dia sibuk dengan pelancaran buku barunya "Karya Nan Indah" :




Jika saudara Qaiyum bercerita dengan gambar, eloklah sekiranya saya ceritakan dengan gambar juga! (taknak kalah!).

*akademi sains malaysia*



*letih kaki berjalan, nasib baik mak bawak air (yang mulanya kami semua taknak pegang sebab berat dan kata "alah.. macam kat sane takde jual air". Tapi, air ni jugakla yang menhilangkan dahaga kami. Moral : Jangan lawan cakap mak!)*

*4 buah buku dari FT termasuk Karya Nan Indah yang dilancarkan semalam*

*door gift.. kalau anda jalan perlahan dan buat muka manis, anda akan bawa pulang lebih banyak buah tangan seperti ini.. =P *


*Ini adalah hasil dari 3 jam berjalan dan berpenat lelah ber-taici dan bertawaf. Heh. Dekat RM200 jugak la habis!! Tak mengapa, kerana buku kuturutkan...*

ps:// Target esok : Jumpa FT!!
Read more "::Natijah Cemburu::..."

Friday, April 11, 2008

Komuter #1


Hari ini aku rasa seperti :

  • perempuan mengandung
  • wanita tua
  • orang sakit memakai tongkat

Kerana :

Seorang lelaki sebaya ayah aku telah memberikan tempat duduknya kepada aku yang muda.

Dan :

Dia adalah seorang lelaki Cina.

Guys, get my point??


Tak faham?


Anda memang... Lembab!

Read more "Komuter #1..."

Tuesday, April 08, 2008

Sembilu + Impak Maksima





Sekarang kite selalu disogokkan dengan filem aksi drift atau rempit.

Straight to the point, baru-baru ni atas duit seorang kawan, aku dengan bodohnya menonton Evolusi KL Drift. Dengar cerita filem ni bagus dan hebat untuk seorang pengarah yang masih muda seperti Shamsul Yusof.




Aku lewat 10 minit sebab tunggu kawan-kawan yang lain. Tapi, aku dapat buat kesimpulan keseluruhan cerita..




Ehem.. Ehem... Baca ye..





Ehem.. Ehem... Baca ye..






Evolusi KL Drift keluaran Skop PRoduction jelas menunjukkan kehidupan anak-anak muda yang kononnya tidak tentu arah dan tiada matlamat hidup. Watak-watak di dalam filem ini tidak berkembang dengan baik dan sering menimbulkan persoalan (kalau bukan dalam otak korang, tapi dalam otak aku tetap bersoal-jawab dengan diri aku sendiri) sepanjang filem ini. Contonnya :



1- Fasha Sanda kerja apa? Sampai boleh bawak kereta mahal?


2 - Rumah Fasha dan Diana terlalu besar dan cantik untuk di sewa oleh 2 orang gadis.



(Cerita ini tak ada langsung watak ibu bapa atau orang tua.. Kalau ada pun, pasti filem ini akan jadi maria-mariana atau janji diana)


Filem ini terlalu berusaha menunjukkan aksi drift. Tapi aku boleh kata, aksi dirft dalam filem ini 'lebih menjadi' daripada filem Impak Maksima yang tak berapa nak maksima tu. Walaupun begitu, ada jugak aksi drift dalam filem ini yang 'tak logik', bukan dari segi teknik men-drift, tapi dari segi teknikal keadaan kereta itu sendiri. Aku tak nak ulas panjang, hanya orang yang pernah terjun dalam dunia drift (walaupun sebagai penumpang) saja tau apa yang aku maksudkan.


Bila aku kata filem ini adalah Sembilu + Impak Maksima, aku menyatakan tentang 'gaya' filem ini yang memang 'gaya' filem sembilu. Watak 'Zetty' yang suka membebel dari awal cerita hingga akhir cerita dan juga suasana 'cinta putrajaya' yang mengambil latar di atas jambatan putrajaya.




Transition antara satu cerita dengan cerita yang lain juga sebijik macam Sembilu. Itu cara lama dan kurang kreatif.



Aku tidak puas hati dengan bahasa yang digunakan, seperti 'gua, lu, bro, etc etc'. Bahasa itu sendiri memang dah rosak, cuma aku tak setuju dengan penggunaan bahasa seperti itu terlalu kerap keluar dari dialog watak-watak cerita itu. 'Budak kereta' tak bercakap dengan gaya begitu setiap masa - la bro! Mungkin Shamsul Yusoff tak buat kajian mendalam, hanya ambil apa yang beliau dengar dan terus sumbat dalam ceritanya.




Kawan aku komen tetap ada moral value dalam cerita ini bila Shamsul begitu membenci geng pusher (dadah) yang cuba menjual dadah kepada geng keretanya. Aku jawab :



"Dia bukan tak suka pusher sebab memang bencikan dadah, tapi dia tak suka sebab nanti polis serbu tempat lepak dia dengan kawan-kawan kereta dia. Jadi, Belia Benci Dadah takde dalam filem ni".



Aku dah tak nak ulas panjang-panjang, kesimpulannya, kekuatan cerita ini bergantung penuh pada aksi drift yang ditonjolkan dan adakalanya agak berlebihan tapi menghiburkan. Tiada moral value dalam cerita ini melainkan kesetiaan seorang sahabat (watak Farid Kamil) pada sahabat baiknya sejak zaman sekolah (watak Shamsul Yusoff).

Sekian, selamat menonton filem tak best ni!

ps:// eh eh.. macam kenal je design poster tu.. hehe

Read more "Sembilu + Impak Maksima..."

Monday, April 07, 2008

KL Workshop



Hari pertama :


"We have to split up to 2 teams. One team is for the marketing team and one more team is the sales team"


Maksudnya aku kena cari lagi bilik-bilik discussion lain untuk marketing team??? Ok, i do found a room, but suddenly,


"I've already booked rooms for marketing team, we will go back to call centre at KLCC"


Ok, tapi boleh tak bagitahu awal2???


Hari Kedua :


"I will distribute the job to develope the reports. Ok, CL, u do this and this, CK, u do this and this. Hawa, u do this. The reason I give a small task to Hawa because she is quite new to this team, so i give her something to start for.."


Yeah, thanks for that. Aku memang blur eventhough dah 6 bulan keje sini.


During Team Dinner :


Swiss man : "This is not local food. Why didnt u try to intoduce to us some local food?"

Malaysia girl : "Okay, thats not a problem. Why not?"


Aku makan dengan kuantiti yang melebihi kuantiti tanggungan perut. The 'mamak mee goreng' was really great and the 'Tomyam seafood' was really nice!


Swiss man : "This is delicious.. The thing I will miss about Malaysia is the food. Amazing!"


Ok, pujian pertama.



Hari Ketiga :


(Bunyi orang bertanya soalan dengan loghat spain yang pekat)


Aku? Siapkan task. PAndang kiri kanan. Observe people. Borak dengan swiss man.


And during lunch break :


Malaysian : "You need to tag in and tag out using your ID card. If u didnt do that, u cannot come in"


European : "What? This is stupid. This is really stupid."


Tengok? Tak semua orang eropah tu bijak!



Hari Keempat :


Morning :

"Why you late today, mr.manager. You always come first right?"


"I just want to let the younger come first"


"..........."


Afternoon :


(Arguing)
(Bunyi meja dihentak dengan pen)


"You need to finish the reports by tomorrow. Because Hari Thota will leave us tomorrow. So anything need to be done tomorrow."


"Hi Mervin, I alerady done the report, so what must I do next?"


"Okay, we'll talk tomorrow."


Aku balik hampir 7 malam hari itu.



Hari Kelima


"Last day, yey!"


US : "I was so amazed on how people here works. The cocentration, the hardworks.."


Malaysian : "That is Asia."


US : "Because if you go to europe or US, you will hear people shouting and talking during meeting presentation. But here, I found it very different."


Malaysian : "That is Asia"


During Dinner :


"I am so happy here. MAlaysia is not as I imagine. YOur country is very green.. amazingly beautiful.. The food is so nice and the people is so friendly. YOu have modern buildings and they are so beautiful!"


Ok, cukup la pujian tu. Kembang semangkuk.


Rasa nak kibar bendera Malaysia pulak!

Read more "KL Workshop..."
 
Web Pages referring to this page
Link to this page and get a link back!

Great Morning ©  Copyright by Grief . NOT . Hawa . | Template by Blogger Templates | Blog Trick at Blog-HowToTricks