Friday, May 30, 2008

::Terlalu Busy Mode::


Aku terlalu busy sejak akhir-akhir ini.

31st May 2008 - Parit Buntar (nurul kawen!)

1st June 2008 - Jom Heboh! Bukit Jalil (nak gi borong barang2 rumah!)

5-7 June 2008 - Langkawi (workshop!)


9-20 June 2008 - Preparation for birthday bash (tempah hadiah - door gift, hadiah untuk birthday babies, hadiah untuk lucky draw, makan, games, etc etc.. sigh!)

20 June 2008 - Birthday bash!

Hari-hari kerja jangan kata la. Balik rumah pun dah pukul 9 malam. Letih, kadang-kadang sampai tak sempat nak makan malam.


Apa pun, selamat pengantin baru (in advance) buat nurul dan haikal! .

Read more "::Terlalu Busy Mode::..."

Tuesday, May 27, 2008

::BUSY MODE::


Aku tidak lelap.

Tetapi biarkan blog ini lelap seketika.

OK? Read more "::BUSY MODE::..."

Saturday, May 17, 2008

Baju Kurung

Yelah yelah.. Aku jawab soalan yang aku sendiri tujukan untuk anda-anda semua di luar sana :
Lagipun aku baru saja membaca blog Sarah dan dia pun membuat coretan mengenai baju kurung.

Soalan aku:

Mengaku Melayu? Jawab soalan ini :
1. kenapa baju melayu butangnya 5,
2. kenapa baju kurung butangnya 1.
3.kenapa baju kurung dinamakan baju kurung?

Sebelum aku bagi jawapan, jom kita tengok jawapan-jawapan dari orang ramai . Anda-anda la tu :




Orang pertama yang jawab soalan ni ialah mr. smart:

mr. smart: baju kurung cantik ada satu butang jek
HawE AzmAn: ade maksud mendalam pada baju kurung berbutang 1
mr. smart: oo..sbb senang la laki nak bukak baju pompuan..
mr. smart: hehe

HawE AzmAn: cis. hampeh ar ko
mr. smart: sebab nak cover breast pompuan la. betul la aku cakap awal2 tadi. kalo byk2, nanti ada celah2, bahaya tuh. So, kene satu jek. kene ada butang la. takkan tade butang lansgung. nanti nampak la clevage. ape la ko nih
mr. smart: sebab laki lagi hebat... so kene la byk butang dari pompuan
mr. smart: dan lelaki johor tak hebat, sbb tu la butang derg satu jek

*nama sebenar mr.smart terpaksa dirahsiakan atas sebab-sebab keselamatan.



Ok orang kedua yang jawab ialah mr. Malayan Department. Baca apa dia jawab.

Malayan Department: aku rasa itu tradisi kita
Malayan Department: macam baju kurung
Malayan Department: knapa 1 butang ? sebab kalo 5 butang..
Malayan Department: habislah.. kaum adam mengambil kesempatan. siap tengok pakai spek itam
Malayan Department: dan sebab ia 1 macam ruang la.. ruang udara (bagi yg slalu pakai kurung, balik rumah kan panas..)

Haha...




Kelakar..



Orang ketiga jawab ialah linda :

linda riani: baju melayu ade 5 butang sbb rukunnegara ade 5 baris, smbhyang pun 5 waktu
linda riani: pastu bj kurung ade satu je butang dier sbb dh perempuan jd kena tutup.. satu dh ckp..linda riani: pastu last skali.. knp bj kurung namenye bj kurung sbb anak dara mostly permpuan kena duk umah jer(kena kurung ar) nk kuar pun kena bgtau mak ayah...

Nampak tak beza jawapan lelaki dan jawapan perempuan? Perempuan memang lebih positif kan? Siapa tak setuju sila simpan dalam hati sahaja. Aku tak layan. Harap maklum.

Ok, ramai lagi sebenarnya yang menjawab. Aku lampirkan 4 sahaja jawapan. Ni yang last sekali. Dia jawab dah hampir betul.

Reezwan Hazemi: 5 butang sbb rukun islam ade 5
Reezwan Hazemi: menggambarkan bahawa islam telah meresap ke dalam bangsa melayu
Reezwan Hazemi: 1 butang tu ... tuhan adalah satu... pempuan hanya bersuami kan satu...semua satu hehehe
Reezwan Hazemi: baju kurung ni, dikenali baju kurung sbb ia bersifat mengurungkan anggota badan ,dulu org melayu pakai berkemban je
Reezwan Hazemi: hehee
Reezwan Hazemi: setelah kedatangan islam , wujudnya baju kurung hehe


Disebalik hehe nya yang banyak itu, jawapan dia hampir tepat! Dan perempuan yang nak mintak nombor telefon dia, aku harus tegaskan. He is taken! =P



Ok, sekarang tiba untuk jawapan yang sebenar.

1. kenapa baju melayu butangnya 5?

Yang lima itu adalah kerana rukun islam yang 5. Butang yang atas mengucapkan dua kalimah syahadah, yang kedua solat 5 waktu, justeru itu elok sekali dipakai ke masjid, butang ketiga mengingatkan kepada puasa bulan ramadan, keempat mengingatkan pemakai akan kewajipan membayar zakat yang terakhir jika ada kemampuan eloklah mengerjakan haji.

Linda, baju kurung dah wujud sebelum wujudnya rukun negara lagi!

2. Kenapa baju kurung butangnya 1?

Butang yang satu itu adalah lambang akidah kita. Kita mengesakan Allah yang satu. Bayangkan bumi ini bulat seperti mulut belanga dan kita duduk di mukanya sebagai abdi tuhan.

Tapi, idea wan mengenai perempuan bersuamikan satu tu best jugak.. hmmm

3. Kenapa baju kurung dinamakan baju kurung?


Setelah 2 soalan dijawab, kenapa tak dapat jawab soalan ketiga ni?
Adapun baju kurung namanya kerana pertamanya busana ini dikurung oleh syarak. Pakaian Melayu itu haruslah dikurung oleh syariat. Maka seharusnya pakaian ini longgar, labuh, selesa dan tidak jarang.
Keduanya, kurung itu juga bermaksud dikurung adat. Manusia yang bernama Melayu itu apabila mengenakan baju kurung, segera dia tahu membawa diri, menyesuaikan dengan tempat dan tahu pula alat kelengkapan yang harus dipakai bersama, tahu cara memakainya dan tahu pula makna dan tujuan mengenakannya. Apabila dipakai terhindar sikap angkuh dan sombong. Oleh itu, si pemakai akan terpelihara iman supaya tidak terpesong.

Perasan tak, perempuan yang memakai baju kurung nampak sopan dan comel, tingkah lakunya, cara duduknya, cara bercakapnya menjadi lebih sopan dan lembut. Aura baju kurung memang kuat kan?

Jadi itulah jawapan untuk soalan. Mungkin jawapan ni tak tepat, sebab sejarah hanya Allah yang tahu ketepatannya. Cuma bila tau simboliknya baju kurung, aku bangga dengan orang Melayu yang buat sesuatu tidak sia-sia, ada makna dan tidak caca merba. Kan?


Itu aku...

Kamu bagaimana?


ps: Terima kasih pada yang sudi menjawab. Aku tak dapat nak letak jawapan dalam blog ni kerana masa yang terhad.

Sumber: Faisal Tehrani, Manikam Kalbu, DBP 2007




Read more "Baju Kurung..."

Wednesday, May 07, 2008

Ini bukan tag - harap maklum

bile name saya hawa (ha wau ya takde titik)

Saya selalu menjadi sasaran guru-guru ketika sesi menjawab soalan. Saya juga selalu di evaluate dahulu. Cikgu kata, nama saya unik, sebab memang old school. Tapi saya comel, muka saya tak old school - harap maklum.

Saya juga selalu di kaitkan dengan adam. Walaupun nama saya unik dan jarang-jarang ada, saya suka meletakkan name bapa saya utk memanjangkan nama hawa.
dan adam?
Kawan pertama saya bernama adam ialah ketika berumur 4 tahun. Saya masih ingat kerana adam yang ini sangat nakal, suka buli saya. Dia tinggal di Kg Melayu di JB.

Kawan kedua nama adam. KEtika itu saya di sekolah menengah seri perak, dari tingkatan 1 hingga tingkatan 3. Mustazam Adam nama di beri. Suara sedap bak puluh perindu. Kalau dengar suaranya pasti rindu berdendam dendam. Tapi kalau tengok wajahnya sekali pasti meracau bermalam-malam. Betul, tak tipu, ini cerita betul.

Kawan ketiga nama adam. Ketika itu saya masih belajar di UKM. Antara ketiga-tiga adam ini, dialah yang paling.. hmm.. tak perlu disebutkan. Saya pernah meminjam skuternya untuk pergi makan malam bersama cik shella. Pelik bukan? Kerana adanya persepsi skuter hanya untuk perempuan atau kaum hawa. Tetapi adam mempunyai sebuah skuter. Adakah dia... hmm.. takpe. Dia masuk zapin. Jadi anda fikirlah sendiri. Untuk lebih mengenali dia, sila masuk sini.

Read more "Ini bukan tag - harap maklum..."
 
Web Pages referring to this page
Link to this page and get a link back!

Great Morning ©  Copyright by Grief . NOT . Hawa . | Template by Blogger Templates | Blog Trick at Blog-HowToTricks