Tuesday, October 20, 2009

Weekend Wife

One thing yang aku suka bila tinggal asing-asing lagi, sms cinta cintun tetap dapat walaupun dah kahwin.

Sms good morning misalnya. Kalau tinggal satu bumbung, takkan nak bagi sms good morning. Ucap good morning pagi-pagi? I bet my husband will do that. Haha.

Lagi yang aku suka bila tinggal asing-asing, tetap ada masa nak tengok wayang sama-sama. Tambah lagi yang lewat malam. Bila dah lewat, tak payah risau-risau nak overnight kat mana. Yelah, dah dapat lesen! ;)

Siapa kata duduk asing-asing susah dapat baby? Aku ada kawan yang adik beradiknya 8 orang walaupun ayah dia tinggal kat KL and family dia tinggal kat Teluk Intan with their mom!!

Lagi.. Lagi.. Sangat suka bila kadang-kadang balik rumah on weekdays, dinner dah siap atas meja. Yelah, kadang-kadang je balik Seremban, so that moment would be a special momentla kan. Since jarang balik masa hari bekerja (Isnin - Khamis).


Oh ya, dan semua yang di atas sekadar menyedapkan hati aku.


Tamat.



Note : Kalau husband keluar pergi kursus jauh-jauh, jangan lupa pesan dia bagi duit belanja.
Read more "Weekend Wife..."

Sunday, September 20, 2009

::Selamattt Hari Raya::

Semoga Hari Raya kali ini mendatangkan yang baik-baik.

Kelangsungan Ramadhan membawa ke Syawal..

Istiqamah, konsistensi untuk kekal baik dan lebih baik!

CAiyok!

Read more "::Selamattt Hari Raya::..."

Friday, August 14, 2009

Jumaat. Bosan.

People will never understand me. Read more "Jumaat. Bosan...."

Thursday, August 13, 2009

Denial


Berborak dengan teman serumah semalam makes me realize one thing.
Manusia memang susah nak lepaskan sesuatu yang disayangi.

Sadis.

Tapi itulah kenyataan. Paling tidak, manusia akan berada dalam stage of denial.

Menafikan yang dia telah kehilangan sesuatu. Atau seseorang. Tidak mahu berganjak dari masa silam. Masih memegang masa lalu sebagai rancangan hari esok.

Sadis.

Penawarnya hanya satu. Berlapang dada. Terima segalanya dengan hati terbuka.

Dan orang 'lama' kata,

"Bunga bukan sekuntum, kumbang bukan seekor".

"Patah tumbuh hilang berganti".

Bergerakla ke hadapan dan tinggalkan kisah silam. Itulah sebaiknya.


Nota 1 : 2 hari tanpa cinta.
Nota 2 : Rasa macam nak pergi tanah tinggi! :)
Read more "Denial..."

Wednesday, August 12, 2009

D'Elise, Nur Kasih, Parit Semerah dan Kedai Kek

Salah satu perkara menarik mengenai office aku ialah aku boleh bekerja dari rumah. Tidak perlu datang ke pejabat, tidak perlu bayar tol dan jimat minyak. Jumaat lepas aku sedaya upaya kerja dari rumah. Boleh tahan cuak bila tak dapat access office network. Terpaksa reboot laptop 2 kali.

Kelam kabut sikit sebab aku cuba kejar masa. Temujanji dengan Cornasha mesti ditunaikan. Aku jeling jam, pukul 2 petang. 30 minit lagi sebelum aku jumpa Cornasha. Bayang Viva memang tak nampak langsung. Aku capai telefon dan aku meminta Cornasha datang jam 3 petang. Hati aku mula panas. "Mana orang tua ni?".
Jam 3 petang telefon bimbit aku berbunyi. Tertera nama Cornasha. "Maaf, suami saya tak balik lagi". Cornasha memberi cadangan. Hubungi dia bila sudah bersedia. Aku kata, okay.

3.30 petang. Viva hitam masuk parking rumah. Hati aku yang panas jadi sejuk. Aku kata, "Makan dulu, nanti kita pergi jumpa Cornasha sama-sama." Dia angguk.

Kami gerak hampir jam 4 petang. 2 jam lewat dari yang dijanjikan. Memasuki Taman Bandar Senawang, aku cuba menghubungi Cornasha. "Jumpa kat tempat air pancut", katanya.


Aku tunggu hampir 10 minit, ternampak MyVi perak dan pemandunya melambai tangan. Kami ikut MyVi dan parking di hadapan rumah yang sangat cantik.

Cornasha mengajak kami masuk.

"Rumah ini ada 3 bilik, 2 bilik air. Tengok bilik air, bali style dan tile sampai atas. Bahagian belakang rumah juga adalah taman, dan ada semua rumput adalah rumput karpet. Kawasan ni sejuk dan ada taman dalam pembinaan. Boleh jogging dan beriadah. Jika cik memandu terus, cik akan nampak tapak masjid dalam pembinaan juga. Sekolah juga dalam pembinaan", Cornasha membebel. Aku hanya memandang bulu mata palsunya yang panjang sejengkal.

Setelah berkira-kira, aku bayar deposit. RM100 sahaja. Ya, RM100!

Kami pulang selepas singgah di balai untuk 'punch card'. Suami aku memang cemerlang, kan?
Pukul 5.30 petang. Dalam kelam kabut kami berkemas, suami aku sempat membebel mengenai rumah yang baru kami beli dan juga masakan aku. What ever..

Perjalanan mengambil masa 2 jam setengah. 8.30 malam, kami sampai. Aku terus bergegas duduk di depan tv. Menantu cemerlang. 9 malam. Nur Kasih. Tak mungkin aku akan terlepas episod kali ini.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Parit Semerah. Tanpa kad dan tanpa peta, kami redah juga. Keluar dari tol simpang renggam, aku cuba hubungi Wani. "Ha, cari hospital pontian. Lepas tu masuk kiri".Setengah jam kemudian, kami sedang makan nasi beriyani. Satu perkara aku suka mengenai kenduri kahwin di Johor, sentiasa ada bubur kacang yang sedap. Aku makan dan buat macam rumah sendiri. Hitam dan Putih warna tema. Sebenarnya memang cantik!
Tahniah buat anda berdua!


--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ahad. Aku merancang untuk mengadakan 'suprise birthday party' untuk Azari. Oh ya, dia sudah tua!
Pagi-pagi lagi aku keluar.

YOng Peng. Pekan kecil tetapi menjadi nadi kepada penduduk di sekitarnya. Termasuk Paloh.
Hanya ada 2 kedai kek di Yong Peng. Aku tiada pilihan. Terpaksa memilih kek coklat 1KG yang aku yakin tidak sesedap mana.

2 petang. Majlis potong kek. Azari tak kelihatan terkejut pun. Aku tahu, mesti dia dah nampak kek dalam peti ais. Tapi, dia tetap mengucapkan terima kasih. Aku tetap terharu. Eh, kenapa aku terharu? Sebab bukan mudah untuk lelaki mengucapkan terima kasih, tahu!

6 petang. Kami belum pulang kerana Azari sibuk di padang. Bola Sepak kampung. Dengan kasut bola yang baru, dia agak bergaya. Err.. sebenarnya tak tengok pun.

8.30 malam. Kami bertolak pulang ke Seremban...

Jam 2 pagi. Aku masih di balai bomba Senawang. Menyiapkan entri ini. Damn! Kenapa boss dia telefon suruh datang balai?? Audit? Macam siang dah takde nak buat! I am so tired!!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nota 1 : Kami pulang pukul 2.30 pagi malam tu.
Nota 2 : Setiap pejabat memang memerlukan sentuhan wanita. Kalau semua lelaki. Memang takde seni!

Read more "D'Elise, Nur Kasih, Parit Semerah dan Kedai Kek..."

Tuesday, July 21, 2009

Soalan-soalan cepu emas, perak dan gangsa.

Orang asyik tanya,

"Hey macam mana rasa dah kahwin?"

"Ada perubahan apa-apa?"

Aku paling pantang soalan ni, "Dah ada isi?"

Sebagai mendaulatkan bahasa malaysia, aku jawab, "ada.. kami memang bagai isi dan kuku.."

Sekarang ni memang pantang aku MC sikit, sakit perut sikit, walhal pegang perut sikit pun orang akan tanya soalan tu.

Soalan seterusnya yang juga membuatkan aku rasa nak bujang balik,

"Sabtu Ahad free? Datang la rumah, bawak album gambar kahwin ya.."

Memang sorry aku nak layan.. Nak tengok gambar, datang la rumah.

Lagi satu, orang akan tanya, "Dah pergi honeymoon? Honeymoon kat mana?"

Soalan macam ni biasanya aku jawab dengan sopan,"Aku tunggu tiket Bali dua hala dari engkau."

Aku sebenarnya tak rasa banyak perubahan setelah kahwin ni. Mungkin sebab kami masih tinggal berasingan dan aku hanya pulang ke rumah hujung minggu.

Sebab, sebelum kahwin pun aku bangun awal, lepas subuh buat sarapan untuk diri sendiri, lepas tu lepak-lepak kat ruang tamu sambil tengok tv. Itu juga aku buat lepas kahwin. Sabtu dan Ahad juga begitu.
Cuma kapasiti baju aku basuh dah jadi 2 kali ganda, dan bahagian aku masak juga dah jadi sekali ganda. Itu sahaja.

Satu-satunya perbezaan semasa aku bujang dan selepas aku kahwin ialah :
Mak aku dah tak tanya aku ada duit makan tak bila tiba hujung bulan!

Aku rasa, mungkin dia segan nak tanya kot? Erm.. =P

Note 1 : Gambar masih belum siap. Aku pun tak gelabah macam korang. Ish ish ish.
Note 2 : Hujung minggu aku penuh aktiviti sampai bulan puasa. Sila buat appoinment untuk datang rumah aku. Terima kasih.

Read more "Soalan-soalan cepu emas, perak dan gangsa...."

Wednesday, April 15, 2009

...:: Undangan Perkahwinan :::...


A S S A L A M U A L A I K U M

Because you give joy to our life, now we like you to enjoy this moment together with us.

Because it will only be once in a lifetime..

With joyous hearts
we invite you to attend our wedding
Saturday, the second of May two thousand nine,
12 o'clock in the afternoon

3011 Jalan Bomba, Teluk Intan Perak.



OR

Saturday, nineth of May two thousand nine,

12 o'clock in the afternoon

Kampung Melayu Paloh, Kluang, Johor.


As precious as the ocean's treasures

too strong for anyone to measure

two hearts, joined together

sharing our lives forever.

Invited : Seri Perak'ian, Kisas'ian, KMNS's, UKM's
Read more "...:: Undangan Perkahwinan :::......"

Friday, April 03, 2009

Not invited

Semalam, ketika aku sedang distribute kad sekitar pejabat, aku singgah di sebuah meja kerja di hujung pejabat.

"Apa ni?", dia tanya.

"Kad.." aku jawab.

Dia buka sampul itu dengan gelojoh sekali.

"Eh, kau tak kahwin lagi ke?", dia tanya.

"Ya", aku jawab sambil bersedia untuk pergi ke meja lain.

"Mati-mati aku ingat kau janda...". Dia. Ketawa.

Aku rampas kad, masukkan dalam sampul semula dan aku berlalu sambil berkata,

"You are not invited".

Dia. Diam.


Nota 1 : Sesiapa yang tak boleh datang ke Perak, boleh juga datang Johor (jalan-jalan!)
Nota 2 : Masih mencari tukang kipas. Ada sesiapa nak tawarkan diri?
Read more "Not invited..."

Tuesday, March 17, 2009

Kota yang tak berapa nak tinggi

Hari itu hujan turun dengan lebat sekali. Kami lalu di depan sebuah rumah bertema hijau. Semua hijau. Kanopi. Pelamin. Juga dinding rumah!

Hati dah mula rasa tak sedap. Capai telefon bimbit dan dial nombor Su.

Memang sah silap rumah!


......


......


Kami lepak dengan pengantin lelaki di rumah tandang dulu sementara tunggu mak andam siapkan pengantin perempuan. Aku tau dia gelabah sebab pegang rokok pun tangan menggigil. Dia cakap tak suka sebab orang tengok dia masa bersanding. Memang la tengok awak, takkan nak tengok jurugambar pulak!


Hujan memang turun mencurah-curah. Kami mula risau. Kami sedar kami berada di Kota yang tak berapa nak Tinggi. Sekejap saja kami boleh terperangkap, jika hujan tidak berhenti. Aku jeling jam. 2 petang. Bila pengantin nak makan damai ni?

4 petang.

Pengantin masuk bilik, dan seperti filem hindustan, pasangan tukar baju lain dengan sekelip mata.



Wah! Macam askar!

Kami mula tunggu untuk pengantin makan damai. Perut dah lapar. Semua nak rasa kek 3 tingkat!

Sebaliknya, pengantin terus ke pelamin semula. Pengantin lelaki pegang bakul penuh isi coklat.

Rumah menjadi kecoh. Pengantin baling coklat dalam bakul pada tetamu. Budak-budak mula berebut. Tapi aku pelik. Kenapa bunyi coklat yang dibaling seperti bunyi besi keping jatuh ke atas lantai?



Aku nampak! Rupanya syiling 50 sen. Kali ini orang tua pun mula berebut sama. Ya, termasuk aku (aku masih muda remaja, harap maklum).


Sesungguhnya, 3 jam berada di Kota Tinggi, mengajarkan aku satu perkara :

Hijau itu memang mendamaikan!




Buat Sham dan Su, anda memang sweet. Your heart belongs to each other. Semoga berbahagia sehingga ke syurga!

Nota 1 : Sebulan bukanlah lama. Tidakkkkk!
Nota 2 : Minggu ini mungkin ke Pahang. Meraikan kenduri kahwin ibu mengandung. *wink*


Read more "Kota yang tak berapa nak tinggi..."

Thursday, February 05, 2009

Main-main bisnes


Ramai orang tak percaya bila aku cakap aku minat bisnes.
Kawan, aku tak main-main. Ini betul-betul.
Sebab itulah dari dulu lagi aku memang ada niat untuk sambung MBA.
Cina kat tempat kerja lama aku dulu selalu advice IT grad macam aku untuk sambung MBA, instead of MIT.
Dan aku memang nampak kesannya sekarang. Walaupun aku belum berada dalam kumpulan tersebut. IT dan Bisnes memang tak boleh dipisahkan.

Tiada masa + takut adalah alasan aku.

Tiada masa?

Betul.

Sambung MBA hanya part-time. Kebanyakan kelas adalah Sabtu dan Ahad. Sabtu dan Ahad kadang kala perlu ke pejabat.

Takut?

Sikit. Fobia projek tahun akhir masih menghantui aku.


Jadi apa alternatif yang ada?

Uncle Aziz


Orang bisnes kata, belajar uruskan wang sendiri dulu.


Nota :
1. Saya budak baru belajar, kalau salah tolong jolokkan.
Read more "Main-main bisnes..."

Wednesday, January 21, 2009

bila sedang bersusah hati



Read more "bila sedang bersusah hati..."

Monday, January 05, 2009

Rintangan Pertama

Berkursus 2 hari (Sabtu dan Ahad lepas) adalah seperti berada di dalam kelas Pengajian Syariah Islamiah SPM. Tapi, adakalanya seperti berada di dalam kelas Pendidikan Seks.

Ah, tak salah. Semua dah besar. Apa salahnya, kan?

Istilah Zihar, Lian, Talak, Fasakh, Khulu', Nusyuz, Syiqaq, Dharar yang aku dengar sewaktu mengikuti kelas pendidikan syariah dulu, kedengaran kembali. Patutla ustazah dulu pernah berkata, awak semua dah layak dapat sijil kursus pra-perkahwinan. Ok.

Bezanya, tajuk yang disentuh tidak diselami dengan mendalam. Penceramah terlalu mengejar masa, adakalanya membuatkan aku kecewa kerana topik-topik seperti cara-cara mengajar isteri nusyuz tidak ditekankan. Juga cara-cara memukul isteri (siku tidak boleh diangkat melebihi ketiak) juga tidak ditekankan.

Juga punca-punca cerai. Tidak dinyatakan dengan sempurna. Tidak hairanlah, ramai yang telah bercerai, tetapi tidak menyedari. Peserta-peserta juga kurang tumpuan bila topik-topik seperti ini dibincangkan. Kalau topik hubungan suami isteri, amboi, celik mata!

Namun begitu, keseluruhan kursus ini bagus dan aku memang sekadar recall sebab pernah belajar sebelum ini. Tambahan cuma pada proses perkahwinan di Malaysia. Perlu isi borang itu dan ini.

Alhamdulillah, satu fasa telah selesai. Banyak lagi yang perlu difikirkan.
Apa yang pasti, tahun baru 2009 ini pasti sibuk!

Nota kaki :
- Masih mencari housemate. RM160/bulan (termasuk api+air). Bilik besar dan cantik. Puncak Jalil.
-Bagi penduduk sekitar seremban/senawang dan yang senasib dengannya boleh la berkursus pra-perkahwinan di Darul Dedikasi Management. (06-6791925).
Read more "Rintangan Pertama..."

Friday, January 02, 2009

::Shopping untuk May 2nd::

Hari semalam sepatutnya menjadi hari indah.

Semalam keluar shopping di Sogo dan kemudian singgah di Alamanda (singgah la sangat..) dan tiba-tiba ter-tonton filem ini :


Setelah ketawa berdekah-dekah, tiba-tiba sakit perut. Ketika sibuk nak balik rumah cepat-cepat, terlupa parking kereta area mana. Setelah hampir 30 minit berjalan-jalan, baru teringat sebenarnya ada catat dalam handphone. Keluarkan handphone untuk check dalam draft, baru teringat, handphone bateri mati. Dem!

Jumpa jugak kereta, betis kaki dah sakit-sakit.

Balik rumah bukak handphone aku terima mesej ni :

"Kau kat Alamanda, kan sekarang?"

Malang sekali lagi, sebab orang yang hantar mesej tu adalah orang yang aku tunggu sejak sekian lama. KAU, sila tegur bila nampak aku! Tidak kira siapa saja di sebelahku!! Cis.


Nota kaki :
- Esok kena bangun awal, kursus perkahwinan 2 hari.
- Sesiapa yang nak sewa bilik, sila text aku. RM160 (+api, air). Puncak Jalil 4 bilik.
Read more "::Shopping untuk May 2nd::..."
 
Web Pages referring to this page
Link to this page and get a link back!

Great Morning ©  Copyright by Grief . NOT . Hawa . | Template by Blogger Templates | Blog Trick at Blog-HowToTricks