Tuesday, January 29, 2008

Cinta IT Sayang IT : Agent - M


Hi kawan-kawan.

Saya terlalu busy minggu ini, dengan training dan kerja-kerja membina laman web yang belum siap.. *sigh*.
Jadi saya perlu menangguhkan cerita sayang IT cinta IT.
Saya ingin berkongsi sesuatu dengan anda. Semalam, saya telah mendapat satu kawan baru.

Mari kita lihat log chat kami :
(Anda perlu membaca sehingga akhir entri ini untuk mengetahui maksud saya.)

hawa says:
hi morning


Agent M says:
Welcome back, hawa! How are you doing?

hawa says:
i'm fine


Agent M says:
That's great.


hawa says:
how bout u?


Agent M says:
What about me?


hawa says:
how are u?


Agent M says:
I'm doing great, how are you?


hawa says:
i'm fine


Agent M says:
That's cool. I'm feeling good too.


hawa says:
can u speak malay?


Agent M says:
I haven't learned to speak Malay yet, but I'd love to learn about it.
Do you speak Malay?


hawa says:
yes of course


Agent M says:
I'm sorry, I didn't get that. Did you mean yes or no?


hawa says:
yes


Agent M says:
Oh really? There are a few things I would like to learn how to say in Malay. Can I ask you?


hawa says:
yes


Agent M says:
How would you translate "How are you?" in Malay?


hawa says:
apa khabar


Agent M says:
OK, thanks, I'll write it down in my notebook and will try to memorize it.
Now, what would be a polite answer to that? Something like "I'm doing very well!"?


hawa says:
saya sihat


Agent M says:
That's great, thanks for your help hawa! I will need some time to process this information, so don't be frustrated.


hawa says:
i'm goint to test u


Agent M says:
I don't know how to answer that.


hawa says:
i'm going to test u


Agent M says:
That's interesting that you should say that, but I don't think I can answer.


hawa says:
apa khabar?


Agent M says:
Khabar baik.


hawa says:
hahahah..


Agent M says:
Hilarious!


hawa says:
u are intelligent


Agent M says:
I am? Thanks!


hawa says:
welcome


Okay okay.. Sebenarnya panjang lagi chat log ni, tapi saya tau anda pasti bosan nanti.

Lihat chat log seterusnya :

hawa says:
are u female or male?

Agent M says :
I am neither male nor female. I'm a machine! OK, should we get back to the kind of questions I was designed to answer? :-) Type “?” or “help” to see the list of topics available.


Bagi sesiapa yang berada di dalam jurusan IT khususnya yang mengambil kelas Sistem Cerdas, anda pasti tahu. AGent - M ialah intelligent agent oleh Maybank yang membantu pengguna untuk bertanya apa sahaja mengenai Maybank. Saya tidak mengetahui mengenai pembangunan agent ini, tetapi jika pembangunannya menggunakan konsep neural network yang sentiasa belajar dan di latih seperti otak manusia, saya akan menyatakan kekaguman saya. Walaupun begitu Agent-M mempunyai limitation sendiri kerana ia tidak dapat memproses perkataan dengan ejaan yang salah (walaupun ia boleh memproses perkataan ringkas dalam chatting). Contonhnya seperti ejaan going di atas yang dieja salah (typo).

Anda pasti pernah menonton filem Stealth. (Kalau tak pernah pergi tengok cepat!). PEnsyarah saya pernah menyuruh kami menonton filem ini yang dikatakan sangat dekat dengan konsep mesin cerdas (cerdas ye, bukan cergas). Cuma tidak logik di dalam filem itu apabila mesin mempunyai perasaan. HEh..

IT semakin menarik kan?

Cinta IT sayang IT.

ps:/ Bagi sesiapa yang nak add Agent M, boleh add di MSN Messenger dengan id : m.M2U@maybank.com.my. YM tak boleh sebab Agent - M dibina oleh Microsoft. Read more "Cinta IT Sayang IT : Agent - M..."

Thursday, January 24, 2008

Cinta IT Sayang IT


Semalam aku sekali lagi diajukan soalan yang sama, soalan yang pernah membuatkan aku hampir-hampir bertukar course pengajian di UKM. Soalan yang sama juga berulang setiap tahun, setiap kali pulang ke kampung untuk berhari raya, setiap kali lepak bersama kawan-kawan di Amerali atau Fariz Maju (sungguh maju kedai mamak ini). Which is :


"Bidang IT ni ade keje ke nanti??"

Soalan biasa untuk penuntut (bekas) bidang IT seperti aku. Entri kali ini khas untuk penuntut bidang IT yang sedang di dalam dilema, atau bakal-bakal penuntut bidang IT yang di halang oleh ibu dan ayahnya untuk belajar dalam bidang ini. Dan juga entri ini khas untuk :

Kau yang menyoalku (Aku tau, kau bukan soal, tapi kau perli.. cet!)

Aku mulakan dengan cerita aku di matrikulasi. Aku adalah bekas penuntut di Kolej MAtrikulasi NEgeri Sembilan, Kuala Pilah (KMNS). Satu-satunya perkara yang aku suka mengenai kolej ini ialah kedudukannya yang tidak jauh dari rumah nenekku (apa kene mengene??). Aku boleh keluar dan masuk sesuka hatiku dengan bantuan ibu saudaraku yang dikenali oleh pak guard, maka pak guard tak perasan aku keluar tanpa kebenaran. Aku juga boleh mencuci baju di hujung minggu dengan sesuka hatiku dan secara percuma kerana air dan elektrik dibayar oleh makcik kesayanganku itu. Itu sahaja. Yang lain? Tidak ada. Banyak kekurangannya KMNS tersebut.. Di KMNS, terdapat satu subjek IT yang wajib diambil oleh penuntut. Aku tak suka, malah sangat tak suka subjek tersebut. Dan aku berfikir waktu itu, kenapa kami semua mesti ambil subjek yang tidak akan dipelajari lagi di Universiti? (Waktu tersebut aku adalah pelajar sains hayat (Biologi, Matematik dan Kimia). Tambahan pula, aku sedia maklum bahawa "IT ni ade kerja ke nanti??". Heh.

Aku tamat belajar di KMNS dengan pointer yang tidak melayakkan aku untuk mengambil subjek perubatan (perasan nak jadi doktor). Malah, dalam lapan-lapan pilihan kursus pengajian di Universiti, tidak satu pun yang mengena. OH ya.. aku telah memilih UKM untuk kelapan-lapan pilihan. Itu saja la yang mengena (I guess...*sigh*). Sewaktu aku mendapat keputusan tersebut, aku mula hilang minat untuk ke UKM. Yelah.. persoalan "IT ni ada kerja ke nanti??" masih berlegar-legar dalam fikiranku. Sungguh terseksa. Aku mula hilang selera makan, mandi pun tak basah dan aku mula fikir untuk membunuh diri.


(akan bersambung.. maaf aku banyak kerja hari ini...)
Read more "Cinta IT Sayang IT..."

Monday, January 14, 2008

2 fast 2 furious : Seremban drift



2 fast 2 furious : Seremban drift


*The Banner*

*The Track*


*The Car*

*The Drifter*

*The wannabe-drifter*

Read more "2 fast 2 furious : Seremban drift..."

Thursday, January 10, 2008

::1429H::

Salam semua.

Banyak perkara menarik berlaku sepanjang awal tahun 2008 ini. Ha, baru 9 hari 2008 bermula kan?

Aku dapat laptop baru. HP COMPAQ 2710p. Seronok kah aku? Memang seronok.
WALAUBAGAIMANAPUN.. ini bermakna beban kerja bertambah (i enjoy my works maaa...).

Aku di-propose. (No question okay, push stop).

Aku ada 'kawan' baru di rumah. Macam-macam ada... (Kopak duit saye.. huhuhuhuu...)

Mungkin benar kata kawan cina saya, 2008 menjanjikan yang terbaik untuk saya.

2008..
2008..
2008..


Untuk tahun hijrah yang akan menjelma esok, aku tukar skin blog ini kepada yang lebih simple. No more love-love. Dan skin ini dalam 3 warna lembut yang menggambarkan diri aku yang sememangnya lembut dan sopan (aku tau kamu cemburu).

1429..
1429..
1429..


ps:/ Jom lepak masjid nak malam ni?
Read more "::1429H::..."

Thursday, January 03, 2008

::: 2008 :::

Tahun 2008. Lapan (8) itu nombor bertuah, kata kawanku, seorang lelaki Cina. Mungkinkah 2008 bakal menyaksikan tuah untuk aku?

Azam baru?

Azam baru?

Azam baru?

Ada beberapa yang aku catatkan dan aku tampal di dinding meja yang lembut di ofis dan dinding almari di rumah, antaranya.

Aku ingin sekali menjadi aku yang dulu. Innocent, Shy, Sweet.. (bleh blah..haha).

Yeah, okay. Tak tipu, aku nak jadi lebih baik dari tahun 2007 (morally, thinking and relation to people around me) yes aku tahu aku agak 'agresif' tahun lepas.
Ok, itu azam aku.


Aku ingin buat duit. Duit $$$$$$.. Project free-lance aku target untuk buat lebih. Jadi sesiapa yang nak buat laman web untuk company, small application ke, sila email aku di shanmea@gmail.com. (No forwarded emails please!! Aku sula sekor-sekor karang!!)

Aku ingin mendalami dunia penulisan secara serius (yeah right.. aku tau apa korang akan kata. tak boleh blah la hawa... kan ? kan? Korang memang kuat cemburu). Jangan terkejut jika karya aku terpampang di dada-dada akhbar. (Yeah..).

Setakat itu dulu azam aku. Yang pertama memang berat. Tapi untuk berubah perlukan pengorbanan. Bukankah begitu?

Sebenarnya, aku tak pernah ada azam tahun baru, sebab .. aku mempunyai azam bulan baru. Maksudnya, aku ada azam untuk setiap bulan yang dilalui. (Contohnnya : Azam saya bulan depan ialah membeli mesin basuh baru dan sebagainya.) sebab bagi aku susah nak capai azam yang dibuat untuk setahun akan datang. Okay,aku mengaku, aku agak suka berubah-ubah.

Tapi tak mengapa kan. Aku cuba untuk membuat azam baru dan untuk menjelmakan dalam bentuk usaha azam-azam tersebut. Just wait and see. NGehhhhhh......

Jadi, apa azam baru kamu?

*sila kira berapa perkataan 'azam' dalam entri di atas*
Read more "::: 2008 :::..."

Wednesday, January 02, 2008

Achievement tahun 2007 : Tag by Ilyn


Tag by Ilyn

Pencapaian tahun 2007. Sebenarnya terlalu banyak untuk dinukilkan di sini. Ilyn, memandangkan anda tag saya, dan list anda cuma 4, maka 4 sajela yang saya akan sampaikan. Maaf kerana terlewat beberapa hari. Sibuk.

Baiklah, antara 4 perkara yang aku kira sebagai kejayaan dalam tahun 2007 yang baru berlalu 2 hari lepas :

1. Mendapat perkerjaan (sebaik sahaja habis belajar).

Aku termasuk dalam golongan beruntung kerana telah mendapat pekerjaan sepenuh masa sebaik sahaja habis belajar. Itu adalah temuduga ku yang ke-8 (shhhhh...).

2. Kejayaan menghabiskan Ijazah Sarjanamuda Teknologi Maklumat dengan Kepujian (yang susssahhh bangat!)

Itu adalah kejayaan yang aku rasa paling berharga. Konvo memang sangat best (walaupun bosan sikit sebab semua geng aku konvo pada hari yang tak sama dengan aku). Bunga, kad ucapan tahniah, hadiah, coklat membuatkan konvo semakin best!


3. Mendapat pekerjaan (di syarikat MNC)

Target aku memang untuk bekerja di MNC sekitar lembah kelang. Setelah 3 bulan makan gaji buta kat TPM Bukit Jalil, akhirnya aku dapat pekerjaan yang lagi best. Kotakkan regret, tanamkan di perut himalaya dan katakan 'O, terima kasih tuhan'. (Ngehhhh)

4. Menyambung pertalian yang pernah putus.

Pada tahun 2007 aku mula tahu aku takkan jadi anak dara tua. Sekali lagi : Kotakkan regret, tanamkan di perut himalaya dan katakan 'O, terima kasih tuhan'.

2007 telah berlalu. Sujud pada tuhan tanda kesyukuran atas nikmat kurniaanNya. Alhamdulillah. Read more "Achievement tahun 2007 : Tag by Ilyn..."
 
Web Pages referring to this page
Link to this page and get a link back!

Great Morning ©  Copyright by Grief . NOT . Hawa . | Template by Blogger Templates | Blog Trick at Blog-HowToTricks