Friday, December 09, 2011

SBPA : Sign je!

Satu je yang aku boleh kata :

BACA

Pekeliling Perkhidmatan Bil. 11 Tahun 2011

SAMPAI HABIS!

Jangan baca sekerat-sekerat lepas tu buat spekulasi. Fakta tak betul, pemahaman tak betul.

Lampiran C boleh dapat kat HR je. Kalau release kat website jugak, harga barang naik (yeke?).

Sekian. Read more "SBPA : Sign je!..."

Monday, December 05, 2011

Project #2



Is actually still in my mind. Bila nak jadi real entah....
Read more "Project #2..."

Wednesday, November 30, 2011

4 Tips Mencipta Matlamat Kewangan

credit to : PAKDI

Semua orang boleh bercakap seperti berikut:

Saya mahu jadi kaya, ada kereta besar, rumah besar.

Tapi itu cuma angan-angan Mat Jenin. Matlamat kewangan perlu lebih spesifik, mempunyai tempoh masa dan keluar dari zon selesa kita hari ini.

Matlamat kewangan yang baik dapat memandu kita sepanjang hidup kita. Berikut adalah 4 tips mencipta matlamat kewangan yang baik.

1. Berfikir Umpama mahu Menanam Durian

Kita perlu memastikan cita-cita kewangan kita ada tempoh masa yang panjang. Ini membolehkan kita keluar dari zon selesa kita dan pada masa yang sama masih kekal realistik.

Apa-apa yang menjangkau tempoh melebih 10 tahun adalah satu matlamat jangka masa panjang. Pada masa yang sama, kita boleh menetapkan matlamat kewangan yang sederhana dari 3 – 10 tahun dan matlamat jangka masa pendek, 3 tahun dan ke bawah.

2. Darab 100

Sekiranya kita mempunyai pendapatan RM 3,000 sebulan, apa kata tetapkan matlamat sehingga mencapai RM 300,000 sebulan. Ya, ini pasti mencakar-cakar zon selesa kita.

3. Besar dan Lebih Besar

Pastikan cita-cita kewangan kita adalah jauh lebih besar dari situasi kewangan yang kita hadapi sekarang. Ini pasti banyak membantu kita.

Maksudnya, jika kita hari ini dibebani hutang RM 30,000 misalnya, maka sasarkan untuk mempunyai aset bernilai RM 300,000 selepas beberapa tahun. Apabila kita mempunyai perspektif baru sebegini, maka kita pasti menyedari sebenarnya masalah kewangan kita adalah kecil.


4. Kongsi dengan Orang yang Anda Sayang dan Suka

Orang yang berangan-angan Mat Jenin hanya bercakap. Orang yang benar-benar serius akan bertindak. Setelah menyiapkan matlamat kewangan, kongsikan kepada individu-individu yang rapat dengan kita.

Kongsikan sehingga individu-individu tersebut mentertawakan kita, bercakap sinis atau meminta kita memikirkannya semula. Ya, ketika itu barangkali kita telah mempunyai satu matlamat kewangan yang cukup baik.


Read more "4 Tips Mencipta Matlamat Kewangan..."

Friday, November 25, 2011

Nearly 30's

Haish..

Too many things to be done..

Too many houses to be taken..

Too many events to attend..

Too many things in mind..

Yet, I am in definite stress..

There are only 3 things can makes me happy.

This..


This..



and yes, this..



Adakah aku sedang menghadapi krisis ke-tua-an.



Please help! Read more "Nearly 30's..."

Thursday, November 10, 2011

Tips for Undergrad IT student


Sekarang ni kalau sebut student IT je orang mesti kaitkan dengan pengangguran. Aku rasa statement tu mengarut sebab IT grad paling senang dapat kerja.

Cuma kerja yang bagaimana menjadi persoalan.

Sebagai IT grad, aku tak pernah menganggur. Mula cari kerja seawal mungkin sewaktu di tahun akhir lagi. Sebelum habis semester aku dah mula attend interview sana sini.

Jadi untuk kongsi pengalaman aku tu terutama bagi undergraduate IT, aku senaraikan di sini perkara penting untuk menjadikan diri adik-adik senang dapat kerja (adik-adik?? yewww).

1. English

Nak tak nak, percaya atau tidak, setuju atau tidak, fasih berbahasa Inggeris merupakan ciri penting untuk senang dapat kerja. Terutama dalam bidang IT.
Dengan berlagaknya aku nak kata, aku adalah orang kampung datang dari kampung, belajar dari sekolah menengah rendah yang ada 2-3 kerat je orang India dan Cina, kemudian sambung pulak ke sekolah agama yang 100% melayu, belajar menggunakan Bahasa Malaysia, kemudian sambung pulak ke Universiti Kebangsaan Malaysia yang visi dan misi nya adalah memartabatkan Bahasa Malaysia sebagai bahasa ilmu TETAPI... aku masih boleh berbahasa Inggeris - walaupun kadang-kadang GAGAGAGAP juga.

Jadi aku rasa, PPSMI bukan jalan penyelesaian.

Dont you think so?
(Tengok, aku dah melencong ke tempat lain).



2. Internship

Student banyak yang abaikan kepentingan internship atau dalam bahasa UKM nya, latihan industri.
Kalau boleh, cari lah syarikat kecil yang mempunyai banyak projek. Supaya boleh banyak belajar, lagi tension, lagi banyak belajar.
Syarikat besar pun boleh juga, yang penting banyak projek, maka skop akan lebih luas untuk belajar banyak perkara.
Kalau boleh.. kalau boleh lah, jangan jalankan latihan industri di syarikat yang berada di posisi end user. Kalau nak belajar programming misalnya, jangan buat kerja-kerja maintanance system, tapi kalau boleh carilah tempat yang boleh buat programming untuk development.
Contoh jelas client end user ini adalah jabatan-jabatan kerajaan.
Supaya masa interview adik-adik boleh cerita banyak perkara selain apa yang dipelajari masa undergrad.

3. Final Year Project
Aku dapat kerja pertama aku kerana FYP. Tunjuk Disertasi tahun akhir, terus interviewer tu suruh tunggu untuk ambil surat tawaran kerja.

4. Target for big companies

Internship-target for small company with big projects, tapi untuk kerja tetap, target for big companies. Kalau dah dapat satu big company, MNC misalnya, tak susah untuk big company lain ambil kita bekerja. Aku banyak pergi interview dengan MNC company, ExxonMobil, Petronas, Accenture etc dan akhirnya aku landing di HP.

5. Be ambitious



Buat rangka jawapan yang kukuh dan jawab dengan muka tegas dan keyakinan diri yang tinggi bila interviewer tanya "where do you see yourself in 5 years".
Contoh rangka jawapan aku : "I heard this company provide many rooms to grow. So if that is true and the company kept their promises, I think I can be a Project Manager and I hope it wont take 5 years."

Haha. Tak boleh blahhh...

6. Do not be too choosy.

Macam aku bagitau di awal tadi, Grad IT senang dapat kerja, cuma kerja yang macam mana. Kadang-kadang company tu akan letak IT person di bahagian sales tetapi buat kerja-kerja IT. Ini biasa berlaku di syarikat-syarikat besar. Mungkin tak buat programming atau kerja-kerja teknikal IT yang lain tetapi kemahiran IT yang cuma ada pada IT Grad diperlukan untuk bahagian tersebut. COntoh, kerja di bahagian sales dengan menyediakan sales report. Dengan sedikit programming mudah, mungkin boleh memberikan impak yang besar kepada syarikat tersebut. Jadi jangan terlalu memilih.

7. PRAY PRAY PRAY

Pray ye, bukan Play. Penting sangat untuk kita sebagai umat Islam ni bertawakal sebelum, semasa dan selepas berusaha.

Kesimpulannya, proses untuk mendapat pekerjaan ni bermula sewaktu Undergrad lagi. Jadi jangan ambil mudah perkara-perkara kecil sewaktu belajar.

“You have to have passion, go with your gut, go against the tide” - Donald Trump


Selamat berjaya!
Read more "Tips for Undergrad IT student..."

Wednesday, November 09, 2011

Woman and multitasking is perfectly in one sentence.



A woman can't be just a woman.

She can be a wife. A mom. A daughter. A worker.

Yet, she is still the same woman. And yes, she is fragile.

Supermak?

There are Supermaks everywhere in the world. Yet, people don't see them.

And yes, they are Supermaks AND THEY ARE fragile.

These Supermaks live for a purpose, to see their daughters and sons to be good persons - contribute to Islam and next generation. And yes, as much as they can.

These reasons makes all of them turn to a Supermak. They can do house cores and in the same time to other things including works which they are dedicated to.

My conclusion is..



Men and multitasking cant be in one sentence.



Read more "Woman and multitasking is perfectly in one sentence...."

Tuesday, November 08, 2011

Ada orang terasa hati..

Susah juga ya bila taraf kita hanya pekerja bawahan tetapi terpaksa bekerja sebagai ketua kepada pekerja bawahan.

Ada juga yang terasa hati.

Aku sangka tiada yang akan berkata apa-apa. Aku bukan minta pun untuk 'jadi boss'. Aku terpaksa kerana boss aku yang suruh aku jadi boss. Jadi sebagai 'acting boss', aku ada hak untuk tanya kau pergi mana, dan ambil tahu (bukan ambil alih) semua kerja yang ada.

Sebab, nanti aku yang kena bagi laporan kemajuan kerja. Bukan orang lain. Jadi nak tak nak, aku terpaksa jadi busy body untuk semua perkara.

Lagipun penilaian SKT sedang berjalan kan sekarang. Semua orang nak dapat pangkat cemerlang.

Aku juga. Dan aku tahu kau juga.

Jadi tolong faham. Aku dah buat ayat aku sehabis baik supaya tak dengar macam bunyi arahan.

Sekian. Read more "Ada orang terasa hati....."

Friday, November 04, 2011

Sebelum Bercuti...

Sebagai penjawat awam berjaya (yeke?) suka sekali aku nak nasihatkan - jangan percaya dengan Internet, cakap-cakap kedai kopi atau sembang waktu rehat tentang apa yang kerajaan atau orang kerajaan buat untuk bangunkan negara ni.

Bukan tidak boleh kritik, boleh sangat. Tapi biarlah membina. Rata-rata yang aku dengar, kritik, kritik, kritik. Sepatutnya kritik-cadangan-kritik-cadangan. Macam blog ini yang aku suka baca sebab beliau juga penjawat awam dan suka mengkritik tapi selepas tu bagi cadangan membina.



Sejak Laporan KAN keluar, lagi macam-macam cerita. Dari hari itu aku tadah telinga dengar orang tua swasta membebel pasal bayar cukai, gaji penjawat awam dia yang bayar dan macam-macam lah. Bila aku tanya, apa cadangan anda untuk menambahbaik perkara tersebut?

Senyap.

Dan hari itu di facebook ada soalan "Patutkan penjawat awam dibayar bonus sedangkan mereka tak sokong kerajaan pun?". Rata-rata kawan sepejabat aku ketawa bila baca soalan tu. Melenting jauh sekali sebab sebenarnya kami boleh kata itu adalah soalan paling bodoh.

Penjawat awam berkhidmat di bawah kerajaan yang memerintah. Kalau PAS memerintah, maka berkhidmat di bawah PAS lah. Kalau DAP, DAP lah. Kalau BN, BN lah. Tiada isu mengenai tak sokong atau sokong kerajaan maka layak dapat bonus.

Penjawat awam juga bayar cukai. Cuma gaji penjawat awam yang kecil berbanding swasta masih tak melayakkan mereka untuk bayar cukai.

Aku dulu kerja swasta juga. Tapi tak pernah pertikaikan kenapa penjawat awam dapat bonus tapi aku tak dapat bonus?? Soalan bodoh tu namanya.

Aku tak berani komen mengenai pembaziran yang dilakukan oleh sesetengah kementerian dan agensi kerajaan. Jabatan Audit hanya jalankan tugas mengaudit (bukan cari salah, ye).

Banyak isu yang dibangkitkan oleh rakyat adalah sebenarnya kerana kurang tahu mengenai polisi dan dasar kerajaan. Jadi tak perlu agaknya nak mempertikaikan banyak perkara sedangkan kita sendiri tidak arif mengenai cara kerajaan menguruskan negara. Serahlah kepada yang arif, sembang kedai kopi tak kemana kan. Sebab kadang-kadang kita tak sedar statement kita di facebook, twitter etc nak hentam orang politik, tapi tak sedar kawan-kawan disekeliling yang sedih sebab kena 'hentam' juga. SEdikit sebanyak tempiasnya ada.

Analoginya, kita dengar bunyi bising di sebelah rumah kita, kemudian kita pun mula buat spekulasi macam-macam. Bila duduk di kedai kopi kita pun mula bercerita dengan orang lain, dan orang di kedai kopi menyampaikan cerita tersebut pada orang di pejabat dia. dan begitu lah seterusnya. Pernah dengar permainan 'telefon buruk' ?


Sama seperti keadaan di Kelantan. Ramai orang kata Kelantan negeri termiskin. Penduduknya miskin, kais pagi makan pagi kais petang makan petang. Mana kita tau semua tu? Dari kaca tv? Dari media? Dari sembang kedai kopi? Pernah tak duduk bersama dengan orang kelantan di kelantan? Dari pandangan mata kita mereka memang miskin. Tapi mereka bahagia tak? Bagi aku, istilah miskin itu subjektif. Kalau pendapatan aku 1 juta sebulan, tetapi hutang aku 1.1 juta. Kaya tak aku? Dan kalau pendapatan aku rm200 sebulan, perbelanjaan aku RM50 sebulan, miskin tak aku?

Uh, dah melalut bab financial pulak.

Aku bengang je sebenarnya sebab ramai yang komen itu dan ini adalah yang bukan ahli dalam bidang itu.



Dah lah nak balik! Read more "Sebelum Bercuti......"

Thursday, November 03, 2011

Haji : Bukan sekadar rezeki

Syarat wajib haji adalah sifat-sifat yang harus dipenuhi oleh seseorang sehingga dia diwajibkan untuk melaksanakan haji, dan barang siapa yang tidak memenuhi salah satu dari syarat-syarat tersebut, maka dia belum wajib menunaikan haji. Syarat-syarat tersebut ada lima perkara:

  1. Islam
  2. Berakal
  3. Baligh
  4. Merdeka
  5. Mampu
Tapi orang kita selalu terlupa.. Ada syarat lain selain daripada yang sudah termaktub. Syarat tersebut juga penting iaitu -


JEMPUTAN ALLAH ke rumahNya.


Kalau ALLAH tak jemput, duit seluas lautan sekalipun , tak dapat juga bertandang ke rumahNya. Jadi rasanya tidak perlu untuk mempertikaikan orang-itu-sedap-je-pergi-haji-pakai-duit-rakyat.


Tak baik.



Read more "Haji : Bukan sekadar rezeki..."

Wednesday, November 02, 2011

Wordless Wednesday #3


Read more "Wordless Wednesday #3..."

Tuesday, November 01, 2011

Kajang, Cyberjaya bakal berkembang

Yey! Hunting for second investment house. Of course at Kajang!

Kajang, Cyberjaya bakal berkembang


Oleh Shahrizan Salian
shahrizan@bharian.com.my
2011/11/01

KETUA Pegawai Eksekutif MIDF Amanah Investment Bank Berhad, Datuk Megat Hisham Megat Mahmud (kiri)  bersama  Boyd dan  Soo (kanan) di Kuala Lumpur, semalam.
KETUA Pegawai Eksekutif MIDF Amanah Investment Bank Berhad, Datuk Megat Hisham Megat Mahmud (kiri) bersama Boyd dan Soo (kanan) di Kuala Lumpur, semalam.
Infrastruktur, jalan raya tingkat nilai hartanah

HARTANAH di kawasan sekitar Cyberjaya dan Kajang dijangkakan mengalami peningkatan paling pantas dari segi harga dalam tempoh 18 bulan akan datang berbanding kawasan lain di Lembah Klang, kata firma penganalisis hartanah, CB Richard Ellis Malaysia Sdn Bhd (CBRE).
Pengarah Urusannya, Allan Soo, berkata berdasarkan kaji selidik firma itu, faktor yang menyebabkan peningkatan nilai hartanah di kawasan itu adalah susulan tersedianya infrastruktur serta akses jalan rayanya yang mantap.

“Diperhatikan syarikat hartanah utama tempatan sedikit demi sedikit mula membanjiri kawasan sekitar Kajang dan Cyberjaya. Kami menjangkakan kawasan berkenaan akan berkembang lebih pantas berbanding tempat lain di Lembah Klang bagi tahun ini dan tahun depan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika membentangkan laporan kaji selidik hartanah suku ketiga Lembah Klang pada majlis makan tengah hari anjuran Malaysian Industrial Development Finance Bhd (MIDF) di Kuala Lumpur, semalam.

Soo berkata, nilai hartanah di kawasan berkenaan, khususnya Cyberjaya berpotensi meningkat lebih tinggi jika pusat beli-belah dibina di situ.

“Kami menjangkakan pusat membeli-belah akan dibina di situ jika nisbah kependudukan di kawasan berkenaan bertambah. Ia mempunyai daya tarikan dari segi kelancaran perjalanan ke situ iaitu sekitar 20 minit saja dari pusat bandar Kuala Lumpur,” katanya.
Sementara itu, Pengerusi Eksekutif CBRE, Christopher Boyd, berkata secara keseluruhannya nilai hartanah di Lembah Klang sudah melepasi paras kemuncaknya sebelum krisis kewangan global tiga tahun lalu, namun ia akan masih meningkat pada kadar terkawal.

“Kita akan lihat harga hartanah terus meningkat sehingga tahun depan, tetapi tidak terlalu cepat seperti beberapa tahun sebelum ini.

“Peningkatan nilai hartanah akan menjadi kurang agresif selepas ini dan kami juga tidak menjangka berlakunya letusan gelembung hartanah di Lembah Klang,” katanya.

Laporan kaji selidik itu mendapati, setakat suku ketiga tahun ini, ada 1.71 juta unit kediaman dibina di Lembah Klang.

Secara purata, saiz isi rumah di Kuala Lumpur adalah 3.72 orang bagi setiap rumah manakala di Selangor pula 3.93 orang.

Kaji selidik itu mendapati, bekalan unit kediaman di Lembah Klang juga dijangkakan berkembang kukuh dalam tempoh lima tahun akan datang, namun pemaju dilihat akan lebih banyak membina unit yang lebih kecil di lokasi lebih baik.

Boyd berkata, nisbah stok unit perumahan yang dibina di Lembah Klang kepada jumlah penduduk adalah lebih tinggi daripada Hong Kong dan Singapura, namun permintaan pasaran yang tinggi dapat menyerap bekalan tambahan itu. Read more "Kajang, Cyberjaya bakal berkembang..."

Friday, October 28, 2011

blog is under construction

Harini bila buka blog, lain macam je tengok. Design semua lari dan background picture dah hilang.
Inilah kelemahan bila pakai design orang. Kadang-kadang free design tu expired sekali dengan gambar-gambar semua hilang.

Jadi tadi webwalking untuk cari design-design menarik dan sesuai dengan tema blog ni - sukaatiakunaktulisapa.


Berminat dengan satu design ni. Jadi cuba apply di blog. Edit punya edit CSS habis semua lari dan baru perasan habis semua link ke blog yang best-best.



Sebenarnya link tu sangat penting sebab walaupun tak update blog, tapi saya tetap blogwalking di blog-blog lain. Tu sebab ada ruang kosong di sebelah kanan ni. Untuk letak kembali link link yang telah hilang.

Uhu. jadi terpaksa revamp semua. Rasa nak delete je blog ni. Adoi adoi. Read more "blog is under construction..."

Thursday, October 27, 2011

Find x

Read more "Find x..."

Monday, October 24, 2011

It is not just a normal network - It's brotherhood.

Program Hartawan Hartanah kini kembali dengan “Langkah Pertama”.

Sesuai bagi mereka yang ingin membuat pelaburan hartanah, mereka yang ingin membeli rumah pertama, mereka yang ingin menggunakan EPF untuk beli rumah!

Setiap sesi mempunyai tempat yang terhad. Dewan Mini tidak mampu menampung orang yang ramai! Terhad!

Anda perlu mengorak langkah pertama dengan segera.



1. Langkah Pertama – Seminar Hartanah (Hartawan Hartanah)

Penerangan bagaimana :

- untuk bersara dengan matlamat

- untuk bebas hutang dalam masa yang ditetapkan

- untuk belajar asas pelaburan hartanah (rumah lelong/sekunder/baru)

- untuk mengerti erti gaji pasif

- untuk menjadi “Hartawan Hartanah” (lelong atau sekunder atau baru)

2. Kos : Harga Cadangan : RM55 (untuk pembaca blog Tuanbri.com, KAMI bagi diskaun sebanyak – RM30) Cuma Bayar RM25 sahaja!

3. Lokasi Seminar : Bandar Sri Permasuri, Cheras. (pejabat Satu Solution)

Antara yang pernah menjadi Speaker Jemputan untuk Seminar Hartanah ini ialah :

saudara Ho Chin Soon (http://www.hochinsoon.com/)
saudara Zaidi Ismail (http://www.urusinsan.net/)
saudara Ali Jutawan Muda
saudara Meor Abangensem (http://abangensem.com/)
saudara Pakdi (http://www.pakdi.net/)

Berminat? Mulakan langkah anda dengan mengisi borang INI :


Hadirkan Diri Anda ! Read more "It is not just a normal network - It's brotherhood...."

Thursday, October 06, 2011

Generasiku.. bersinar bagai mentari. ooo ooo ooo,.,.,.


Somehow its true...



















*I am Y Generation!*

Read more "Generasiku.. bersinar bagai mentari. ooo ooo ooo,.,.,...."

Wednesday, September 28, 2011

Wordless Wednesday #2


Read more "Wordless Wednesday #2..."

Wednesday, September 21, 2011

POWER! untuk berubah


Selepas taklimat oleh AKPK di pejabat sebelum bersalin haritu, baru aku tahu Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) bukan sahaja membantu orang yang tiada duit, tapi juga membantu orang yang banyak sangat duit sampai tidak tahu nak belanjakan duit ke mana.

Satu lagi program yang sangat baik untuk kita ialah program POWER oleh AKPK. Apa yang menarik, program ini juga diadakan pada hari Sabtu dan Ahad. Jadi atas alasan apa lagi untuk tidak pergi??

Sedikit mengenai program POWER AKPK:

SESI POWER!

POWER! akan membantu anda menguruskan kewangan dan hutang dengan lebih baik melalui 6 bab praktikal tentang:
  • Pengurusan Aliran Tunai
  • Asas Meminjam
  • Penggunaan Kad Kredit Secara Bijak
  • Membeli Kereta
  • Membeli Rumah
  • Mengurus Hutang Anda

LOKASI POWER!

Anda boleh memilih untuk menghadiri sesi POWER! di:

Ibu pejabat AKPK, Kuala Lumpur
Setiap hari Sabtu @ 9.30 pagi hingga 1.30 petang

Pada hari Ahad terpilih seperti di bawah (dalam Bahasa Malaysia):
  • 25 September 2011
  • 30 Oktober 2011
  • 13 November 2011
  • 18 Disember 2011
Pulau Pinang, Melaka, Johor Bahru, Kuala Terengganu, Kota Kinabalu dan Kuching
Setiap hari Rabu @ 9.30 pagi hingga 1.30 petang

Jadi ada 4 tarikh hari Ahad yang boleh dipilih jika tidak boleh datang pada hari lain.



Kebanyakkan dari kita selalunya menganggap kita dah 'hustler' bila masuk bab-bab pengurusan kewangan peribadi. Sebab dah boleh beli rumah, beli kereta dan sebagainya.

Tapi apa salahnya kita rendahkan diri kerana ilmu sentiasa berkembang dan pasti ada perkara-perkara baru yang dapat kita ketahui dengan menghadiri sesi seperti ini.

Dan tidak semestinya bila kita tiada masalah kewangan, maka kita tidak perlu menghadiri sesi seperti ini.

Memang duit tak boleh di bawah mati.


Tapi..


HUTANG akan di bawah sampai mati.


Setuju? Read more "POWER! untuk berubah..."

Monday, September 12, 2011

Hidup ini terlalu singkat untuk kita saling bersengketa..

Salam aidilfitri. Maaf zahir batin.
Published with Blogger-droid v1.7.4
Read more "Hidup ini terlalu singkat untuk kita saling bersengketa....."

Thursday, September 08, 2011

Bila kita sendiri memilih untuk tidak bermula

Telah banyak seminar dan kelas dihadiri. Telah banyak blog dan buku yang dibaca. Tapi saya masih belum mempunyai sebuah rumah untuk tujuan pelaburan. Minat itu ada. Ilmu itu ada. Tapi kenapa masih belum bermula?



Itu adalah saya (dan mungkin kamu?) beberapa tahun yang lalu. Saya mencari ilmu dan sedar tentang 'kewujudan' pelaburan hartanah lebih awal dari kebanyakkan orang. Pada usia 17 tahun, saya telah mula membaca Rich Dad, Poor Dad - Robert Kyosaki (walaupun ketika itu masih pening-pening lalat), sedar akan kewujudan rumah lelong yang boleh mendatangkan keuntungan, tahu akan harga rumah yang sentiasa naik. Tapi, saya masih belum mempunyai sebuah rumah untuk pelaburan.

Bila saya sudah mula bekerja dan mempunyai gaji, saya menghabiskan sebahagian besar gaji saya untuk menghadiri kelas dan seminar berkaitan pengurusan kewangan dan pelaburan hartanah.




Setelah beberapa tahun, saya masih tidak mempunyai keberanian untuk membeli walaupun sebiji rumah untuk pelaburan.

Kenapa?

1. Saya sendiri memilih untuk tidak bermula

Saya terikat dengan mentaliti orang di sekeliling saya bahawa pelaburan hartanah adalah 'risky'. Walaupun telah menghadiri banyak seminar dan membaca banyak buku, saya tetap goyah dan tidak yakin. Inilah salah satu keburukan mempunyai sikap terlalu mementingkan kesempurnaan.



Saya mahu tahu semuanya barulah saya akan bermula. Tapi, dalam ilmu pelaburan hartanah, semakin banyak yang kita tahu, semakin banyak pula yang kita tidak tahu. Itu adalah kesan berilmu tanpa amal.

2. Tidak mempunyai niat yang betul.

Niat yang betul disini ialah niat yang spesifik. Saya tahu pelaburan hartanah adalah sesuatu yang menguntungkan. Jadi saya berniat untuk mempunyai rumah bagi tujuan pelaburan. Tapi saya tidak spesifik - berapa biji rumahkah yang patut saya beli? Jenis apa? Lokasi dimana? Kerana persoalan-persoalan ini, saya 'tidak jadi' untuk bermula.

Daripada Amirul Mukminin Abu Hafsin ‘Umar ibn al-Katthab r.a. beliau berkata: Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda:

“Bahawa sesungguhnya setiap amalan itu bergantung kepada niat, dan bahawa sesungguhnya bagi setiap orang apa yang dia niatkan. Barangsiapa yang hijrahnya menuju kepada Allah dan Rasul-Nya, maka hijrahnya kepada Allah dan Rasul-Nya.
Barangsiapa yang hijrahnya kerana dunia yang dia mahu mencari habuannya, atau kerana seorang perempuan yang dia mahu kahwininya, maka hijrahnya ke arah perkara yang ditujuinya itu.”


3. Ilmu untuk Ilmu

Setelah mempunyai ilmu, sebenarnya kita disarankan berkongsi ilmu tersebut. Contoh terbaik adalah blog-blog pelaburan hartanah yang selalu saya baca seperti : Tuanbri.com, abangensem.com, properywaltz.com sebab bila kita kongsi ilmu, kita akan dapat ilmu baru (melalui komen dari para pembaca atau email dari pembaca) sama ada membetulkan salah tafsiran kita atau berkongsi ilmu baru.

Ilmu mereka adalah ilmu dengan amal. Sangat bermanfaat.

4. Balik kepada Ar-Rab

Tuhan yang memberi rezeki, tuhan juga yang mengambil rezeki. Semuanya berbalik semula pada Tuhan yang mengaturkan rezeki. Kadang-kadang, rumah itu sudah tetap menjadi milik kita, tapi kun fa yakun, tiba-tiba ada masalah lain, rumah tersebut terlepas dari menjadi milik kita. Jadi, setelah berusaha sehabis baik, maka bertakwalah. Semoga ada rezeki untuk kita semua.


*rumah pertama saya. uhu*

Untuk terus belajar, saya perlu mempraktikkan ilmu yang saya dapat. Along with that, saya akan belajar dan terus belajar. Nak tahu tahap ilmu kita, perlu praktik. Baru tahu apa yang kita tidak tahu.

Saya telah memilih untuk bermula. Pembelian rumah masih dalam proses, tapi ilmu yang saya dapat sepanjang proses tersebut adalah sesuatu yang berharga dan tidak akan diperolehi dari mana-mana seminar atau buku.

Sesungguhnya.. Pengalaman itu adalah sesuatu yang sangat bermakna! Read more "Bila kita sendiri memilih untuk tidak bermula..."

Wednesday, August 24, 2011

Wordless Wednesday #1






This is my first Baju Melayu. Walaupun senget-senget dan leher sedikit besar, tapi tetap nampak macam baju kan?

Hehe.. dah tak wordless dah.. Read more "Wordless Wednesday #1..."

Tuesday, August 23, 2011

Welcome aboard


Welcome aboard. New member of the family. *wink*


Read more "Welcome aboard..."

Wednesday, August 17, 2011

...::: Our Little Extension :::..

1 Day...


1 week...



2 weeks...



3 weeks...



6 weeks...



2 months...



3 months...


Read more "...::: Our Little Extension :::....."

Thursday, March 24, 2011

Bersamamu TV3 : Kemiskinan Bukan Satu Hiburan

Aku memang dah lama tak suka dengan rancangan Bersamamu TV3 (sejak dari episod pertama lagi).

Kemiskinan Bukan Satu Hiburan - Shahabudeen Jalil

Saya jarang menonton TV, tetapi baru-baru ini saya tertonton rancangan Bersamamu di TV3.

Tidak sempat beberapa minit saya menonton, saya menjadi sangat tidak selesa dengan rancangan ini.

Saya jadi tidak selesa bukan kerana saya tidak kesian atau bersimpati dengan orang miskin yang ditunjukan oleh rancangan itu tetapi adalah kerana saya merasakan ada sesuatu yang sangat tidak kena dengan rancangan ini.

Untuk pemahaman semua, saya perlu nyatakan bahawa kemiskinan bukan satu hiburan. Bagi orang yang menonton rancangan ini, ramai yang menitiskan air mata, dan ramai juga yang bersimpati dan menderma. Jauh disudut hati kita, kita akan berkata “nasib baik hidup aku tidak seteruk orang itu”. Ini memuaskan ego kita.

Dengan meletakan kemiskinan di mata orang ramai, ramai orang akan menganggap kemiskinan ini sebagai positif dan mereka akan mendekatkan diri mereka kepada kemiskinan. Mereka akan anggap, mereka tidak perlu bekerja keras kerana terdapat ramai orang yang lebih miskin dari mereka.

Kemiskinan menghampiri kekufuran.

Sepatutnya, apa yang dilakukan adalah meletakkan kebaikan kekayaan dalam hati-hati orang miskin dan bukan sebaliknya.

Jika orang miskin itu tahu bertapa bagusnya menjadi kaya dan tahu bahawa mereka juga mampu menjadi kaya, mereka akan bergerak ke arah kekayaan. Mereka tidak akan selesa dengan kemiskinan.

Jadi sepatutnya kita menunjukkan jalan untuk orang miskin ini untuk menjadi kaya dan bukan menjadikan mereka sebagai objek hiburan supaya kita merasa diri kita bagus.

Bantulah mereka dengan memberi jalan dan peluang untuk mereka maju. Mulakan ini dengan menukar mind-set mereka terhadap kekayaan. Buat mereka percaya bahawa kekayaan itu mulia dan kemiskinan itu menghampirkan diri kepada kekufuran.

Perkara ini boleh dimulakan dengan pihak berkuasa yang mengajarkan mereka dengan konsep kekayaan yang betul. Media juga boleh memainkan peranan dengan membantu mempromosikan perniagaan mereka. Bukan dengan cara menjadikan mereka sebagai objek hiburan semata-mata.

Kaedah pertolongan seperti ini adalah yang terbaik kerana anda akan menolong mereka bukan untuk makan sehari tetapi anda menolong mereka untuk makan untuk seumur hidup.

terima kasih

Shahabudeen Jalil


Read more "Bersamamu TV3 : Kemiskinan Bukan Satu Hiburan..."

Tuesday, March 22, 2011

37 Weeks dan Ceramah Susu Ibu

Uh uh? Sedar tak sedar dah 37 weeks usia perut boyotku ini.

Bila-bila masa je boleh terbersalin. Paling tak nak kalau terkuyup dalam bas masa nak pergi kerja atau balik kerja. Uhuh tidakkk~ Sebab orang keliling cakap I ni aktif sangat pergi sana pergi sini, dah la pergi kerja balik kerja naik public transport. Tabahkan, i? Hehe.

Itu tak termasuk panjat tingkat 4 walkup flat atau apartment semata-mata nak cari rumah! Sekarang dah rasa tak mampu. Boleh geram dan telan air liur jelah tengok listing yang ada, tapi apakan daya dah tak mampu nak mendulang. Uhuk~

Jumaat lepas, Mr.hubby and I sempat hadir satu ceramah untuk ibu pertama. Banyak jugak ilmu yang dapat masa ceramah tu, tambah lagi I memang banyak tanya. Maklumlah, dalam hati dok semangat nak fully breastfeed! Yang bestnya ceramah ni free! Tak payah bayar semata-mata nak dapatkan ilmu yang sememangnya semua ibu dan ayah patut tahu.

Dalam ceramah tu, diterangkan dengan panjang lebar:

- kenapa kena fully breastfeed at least sampai umur baby 6 bulan,

- juga kenapa tak digalakkan bagi air masak atau susu formula untuk baby.

- Juga kenapa hospital kerajaan tak asingkan baby dan mummy selepas bersalin (macam mana yang selalu dibuat dihospital swasta),

- cara-cara elakkan anak kena kuning

- dan tips-tips untuk ready-breastmilk sebaik sahaja lepas bersalin. Yelah, selalu sangat dengar mummy takde susu bila lepas bersalin, lepas urut baru ada. Jadi, I pun tanya la..

- juga ada bagi jadual untuk working-mummy pump breast sewaktu kerja. Jadi sebenarnya takde masalah untuk working mummy fully breastfeedkan baby!


*Mr. Hubby belajar cara-cara cuci tali pusat baby*

Alhamdulillah my mum very supportive, my husband as well sangat menggalakkan praktis susu ibu dan juga penggunaan kain lampin moden (cloth dypers). My mum cakap, dulu masa we all kecik-kecik, dia masih pakaikan lampin kain untuk anak-anak dia dikala kawan-kawan dan sedara mara lain semua sibuk dengan Pampers. Jadi senang la nanti tak payah I bagi ceramah pulak kat beliau. Semoga I pun tabah macam beliau. Heh~


Jangan tanya baby dalam perut ni boy or girl.. because it is a suprise! Parents dia pun tak tau. hehe.

Read more "37 Weeks dan Ceramah Susu Ibu..."
 
Web Pages referring to this page
Link to this page and get a link back!

Great Morning ©  Copyright by Grief . NOT . Hawa . | Template by Blogger Templates | Blog Trick at Blog-HowToTricks